Csalás

2013. november 29. 08:35

A NAV-botrány közepette némileg elsikkadt a miniszterelnök Japánban tett bejelentése az egy számjegyű (illetőleg lehetőleg nulla) egykulcsos jövedelemadóról.

2013. november 29. 08:35
Várkonyi Iván
NOL

Ha Orbán esetleg még komolyan veszi is saját ígéretét, akkor is pontosan tudja, hogy nem tárja fel az igazság minden részletét. Az egykulcsos gyermekkedvezményes szja bevezetését adócsökkentésként eladni ugyanúgy ordas hazugság, mint azt állítani, hogy megy ez tovább is. Az szja-csökkentéssel párhuzamosan ugyanis nőtt az egyéni járulék, megszűnt a járulékplafon, és nem utolsósorban emelkedett az áfa kulcsa is (tranzakciós illetékről, bank-, távközlési és egyéb szektoriális adókról nagyvonalúan el is feledkezhetünk).

Az újabb csökkentés forrása két dolog lehet: vagy a kiadásokon sikerül óriásit spórolni (kb. úgy, hogy megszüntetjük a közösségi közlekedés [MÁV, BKV] finanszírozását, a kedvezményes diák- és nyugdíjasbérletet, valamint az összes lakástámogatást és a családi pótlékot is egyszerre), vagy valahol adót kell emelni. Növelni lehetne például a járulékokat – de akkor nettóban ugyanott leszünk, mint korábban. Esetleg marad még az áfa további emelése is – adóknak a fogyasztásból kell jönniük, stratégiai cél, meg ilyenek.

Ezzel csak az a gond, hogy a most oly sokat emlegetett lánccsalásokat épp a magas áfa élteti igazán. És lehet, hogy Horváth András volt NAV-dolgozóval sok volt a probléma, és nem tárt fel nagy újdonságot se, de ebben az adóügyi közhelyben biztos igaza van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gandras
2013. november 29. 09:45
és pláne ezt a remek ötletét ott sütötte el, ahol kb. 50% a felső kulcs... Lehet, hogy a Japánok mást gondolnak a társadalmi szolidaritásról?
1istvan
2013. november 29. 09:22
ez a baj veletek iván, hogy elsikkadnak a részletek, vagy legalább is nem bontod, bontjátok ki a teljes igazságot. mert mondta e mikorra? nem mondta. ez a cél. mint az egymillió munkahely. minden ember tudja elérhetetlen. de ha az a cél, akkor lehet közelíteni hozzá. és lesz százezer, vagy százkétezer, vagz ötszázegyezer, de közelít. és ha pl abben közelít, akkor több lesz a bevétel, és rögtön lehet közelíni az egyszámjegyö egykulcsoshoz. ennyire egyszerű ez. hogy jó e a mostani úf arrafelé? na látod! ezt lehetne cikizni. de akkor kéne, hogy eszetek is legyen, mert csak akkor hiszi el a választó, ha mondasz alternatívát. remélem tudod mi az.
Antigoné
2013. november 29. 08:59
Ha jól értettem csak a személyi jövedelemadóról beszélt Orbán, a nulla kulcs pedig nyilvánvalóan a túlzás okán került bele a szövegbe, mintegy nyomatékosítandó a csökkentési szándékot. Ez is hatalmas adótömeg, de csökkenése nyilván nem tenné szükségessé a szerző által - ijesztgetési célból - felsorolt intézkedéseket.
balbako_
2013. november 29. 08:59
Csak jelzem Orbán be szokta váltani ígéreteit. Ámde mit ígér a baloldal? Többkulcsos adőt (ez automatikusan a minimálbér felettieknek 16%-os adóemelés!) Elengedik a bankadót, a multik adóját miből? Pontosabbak ki fizeti - az adózók. Ha igazak a statisztikák amiket a bankok mondtak akkor csak ez évi 1200 milliárdot jelent!Leállítják a sportpályákat, stadionokat, ez az éppen elinduló építőipart teszi taccsra. Végül a rezsit újra emelik ezt nyilván az úszómedencét fűtő minimálbérnél magasabb keresetű panellakók izzadják ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!