Nem eladó az EU-s állampolgárság! Vagy mégis?

2014. január 19. 12:13

Málta sincs a legjobb pénzügyi helyzetben. Körülnéztek, miből lehetne pénzt csinálni megszorítás nélkül. Aztán rájöttek: az uniós állampolgárságból.

2014. január 19. 12:13
EUrologus
Index

„Az Európai Parlament csütörtökön fogadott el egy határozatot arról, hogy aggályosnak ítélik meg az olyan programokat, melyek keretében uniós országok pénzért kínálnak állampolgárságot. A képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, hogy mondja meg, összhangban vannak-e ezek a programok az uniós joggal, illetve a diszkriminációt tiltó jogszabályokkal. (...)

Különösen a máltai programra buktak ki az EP-képviselők. A máltai rendszer automatikusan uniós állampolgárságot garantál anélkül, hogy letelepedéshez kötné azt. (A magyar rendszer abban különbözik, hogy a 250 ezer eurót kóstáló Letelepedési Magyar Államkötvényért letelepedést biztosítanak a harmadik országból származó befektetőnek, ami az állampolgárság egyik előfeltétele.)

A külföldi befektetőknek ráadásul nem kell majd adót fizetniük, így nem annyira fenntartható az állampolgárságot vásárlók megsarcolása. Az EP határozata arra szólítja fel Máltát, hogy a jelenlegi állampolgársági feltételrendszerét hozza összhangba az uniós értékekkel. Hasonlóan kellene cselekedniük azoknak az uniós országoknak is, amelyek közvetve vagy közvetlenül lehetővé teszik az uniós állampolgárság értékesítését harmadik országok állampolgárainak – áll a határozatban. 

Málta 650 ezer euróért árulja az állampolgárságot. 18 éven felüliek vehetik meg egy büntetőjogi átvilágítás után (nem lehet például büntetett előéletű az illető, s nem körözheti az INTERPOL, úgyhogy Hernádi Zsolt kizárva). Nem kell a 418 ezer fős szigeten lakni, de még csak befektetéshez sem kötik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dönci5
2014. március 20. 22:19
Mi még ehhez is hülyék vagyunk! Nálunk államkötvényt kell venni, amit a derék új állampolgár egy idő múlva visszavált, ergó ingyen kapott állampolgárságot.
orangeután
2014. március 20. 22:19
harminc afgán terroristából kijönne egy új stadion Alsó és Felső-Mocsoládra, hogy újra nagy legyen a magyar foci!
Akitlosz
2014. január 21. 20:52
Az EU potentátok ingyen is beengednek egy halom négert, ázsiait. Nem a pár pénzért vett állampolgár fogja kiszorítani a fehéreket Európából.
nyugalmazott tanár
2014. január 20. 11:39
Ez nagy ötlet! befogadunk uniós áééampolgárnak vagy félmillió afgán, ugyanannyi arabot, szírt meg kínait, ha vállalják, hogy Trianonba meg Aachenbe és Brüsszelbe költöznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!