Rövidebb kampány, vagy mégsem?

2014. január 19. 17:57

Valóban rövidebb kampányidőszakot kapunk a korai országgyűlési választással, vagy a törvényi nem-szabályozás felülírja Áder János szándékát?

2014. január 19. 17:57
H. p.
Policity

Az EP-kampány április 5-én, egy nappal az országgyűlési választások előtt fog rajtolni, mintegy átvéve a stafétát. Áder János azzal, hogy április 6-ára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását direkt vagy véletlenül, de szembement valós szándékával, hiszen ezzel a lépésével 2 x 50 napos kampányidőszak zúdul a választók nyakába. (...)

A választási törvény alapján, kampánytevékenység csak kampányidőszakban folytatható. Ennek ellenére a teljes ciklus folyamán találkozhattunk az utcákon politikai tartalmú plakátokkal, hirdetésekkel. A törvény az úgynevezett »harmadik fél« kampányáról / támogatásáról egyáltalán nem rendelkezik. Így fordulhatott és fordul elő, hogy civil szervezetek, magánemberek nevében jelennek meg az egyértelmű politikai állásfoglalásokat tartalmazó hirdetések kampányidőszakon kívül is.

Mit tehetett volna az államfő annak érdekében, hogy valóban lerövidítse a kampányhadjáratot?

Nem sokat. A leírtak tükrében kijelenthető, a köztársasági elnök nem képes befolyásolni a kampány tényleges hosszát. Látható, hogy a problémát törvényi hiányosságok is okozzák, amelyre nincsen közvetlen ráhatása. Elvi lehetőségként ugyan felhívhatja az országgyűlés és a kormány figyelmét a problémára, ennél többet azonban nem igen tehet. Annak ellenére, hogy erős jogosítványokkal rendelkezik, nem élhet népszavazási kezdeményezési jogával sem, mivel »az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvények tartalmáról« az nem tartható.

A kampányra és a kampányidőszakra komoly hatást tehát nem tud gyakorolni, az így nem lesz rövidebb, nem lesz »tisztább«, átláthatóbb. Hiába kívánja, nem tudja felülírni a pártpolitikai érdekeket, arra csak a szigorú törvényi szabályozás lenne képes, amelyre viszont (egyelőre legalább is) nincsen politikai akarat.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. január 21. 22:47
Ja, mer nem fordított törpés mesekönyvet az ÁVH-nak.
Wagner Hopkins
2014. január 21. 22:47
Egyébként tö mindegy, mikor lesznek a választások: a bolsevikok majd száz éve kampányolnak a magyarok ellen.
Antigoné
2014. január 21. 22:47
Permanens kampáy van tíz-tizenkét éve. Mit kell ezen csócsálni?
kamasuka
2014. január 21. 22:46
Mi van Erdőkertesen? http://mno.hu/ahirtvhirei/magyarazkodik-a-gyurcsanyt-lekopni-akaro-mszp-elnok-1206229
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!