Paks: az oroszok kijöttek a spájzból

2014. január 14. 18:15

A fenti döntések mindegyikét valamiféle népképviseleti alapon kellett volna meghozni. Nem így történt.

2014. január 14. 18:15
Timár Gábor
A KARD

A határozat tárgyát (elvi hozzájárulás az új blokkok létesítésének előkészítésére) nehéz úgy interpretálni, hogy az Országgyűlés döntött volna arról, hogy (ebben a logikai sorrendben):

  1. Hosszú távú energiaigényünket atomerőmű-építéssel kívánjuk megoldani;
  2. A tényleges költségek figyelembevételével kell nekünk a paksi bővítés;
  3. Pontosan két blokkra van szükség, 2000 MW névleges kapacitással;
  4. Az építési költségek erejéig vállalja az ország további jelentős eladósítását (első ránézésre a GDP-arányos adósság 100% fölé megy ezzel);
  5. A beruházás megbízást pályázat nélkül adja meg;
  6. A beruházási megbízást az orosz Roszatom kapja.

Lehet, hogy ebben naiv vagyok, de a fenti döntések mindegyikét valamiféle népképviseleti alapon kellett volna meghozni. Nem így történt. Persze lehet a kétharmados felhatalmazásra hivatkozni, de ez az érv csak akkor állná meg a helyét, ha a kétharmados parlamenti felhatalmazást kapó kormány megválasztása előtt nyilvánvalóvá tette volna: ez a szándéka, az szavazzon rá, aki ezt szeretné. Ilyen pedig ebben az ügyben sem mutatható fel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2014. január 15. 01:04
Bazzeg, itt mindenki atomtudós?
kitiltott
2014. január 15. 00:51
Amikor még "kormánybarát volt a sajtó" Díszvacsora zárta a Putyin-látogatás első napját Szorosabbá és bizalmasabbá váltak a kapcsolatok Oroszország és Magyarország között - mondta pohárköszöntőjében Vlagyimir Putyin orosz elnök a tiszteletére adott díszvacsorán a Szépművészeti Múzeumban kedden. Vlagyimir Putyin a magyar államfő és kormányfő együttes meghívására aznap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre. A Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által adott vacsorán az Oroszországi Föderáció elnöke azt mondta: a magyar és az orosz nép kapcsolatai nem voltak mindig felhőtlenek, de a mostani magyar vezetés politikai akaratának köszönhetően fordulat következett be a kapcsolatokban.
kitiltott
2014. január 15. 00:46
http://www.origo.hu/itthon/20110901-wikileaks-gyurcsany-ferenc-es-putyin-amerikai-elemzes-magyarorszag-kelet-kapcsolatairol.html Gyurcsány Ferenc rajongva beszél az "új Oroszországról", és a keleten befektetni vágyó magyar üzletemberek - Demján Sándor, Csányi Sándor, Kapolyi László, Hernádi Zsolt - hatására erősíti Magyarország keleti kapcsolatait - így látták 2007-ben a magyar-orosz kapcsolatokat az amerikaiak egy WikiLeaks-távirat szerint. A miniszterelnök és a magyar kormány szerintük túlértékelte az orosz kapcsolatokat. "Nyugati értékek... keleti érdekek" - ez a kétarcúság jellemezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök külpolitikáját 2007-ben egy amerikai követségi távirat szerint. A 2007 augusztusában kelt, az orosz-magyar diplomáciai kapcsolatok fejlődéséről szóló elemzést a WikiLeaks szerezte meg.
1120
2014. január 14. 22:40
"...a fenti döntések mindegyikét valamiféle népképviseleti alapon kellett volna meghozni." Ó, hogyne... Az istenadta nép! Aki "kirázza a kisujjából" az energiapolitikát, mi? "Atomkraft? Nein, danke!" ?????? Na, elmész a picsába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!