A magyarok és a tragédiák

2014. február 10. 17:47

A magyarok a 20. században, az ellenséges propaganda által sugallt nemzetközi közhiedelemmel ellentétben, mindig jót akartak.

2014. február 10. 17:47
Csóti György
Magyar Hírlap Online

„A magyarok a 20. században, az ellenséges propaganda által sugallt nemzetközi közhiedelemmel ellentétben, mindig jót akartak, az emberi szabadság, testvériség, igazságosság és humanitás vezérelte gondolatainkat. Ugyanakkor az is igaz, hogy sokszor gyengék vagy ügyetlenek voltunk így cselekedni, egyes estekben pedig megalkuvók is. Vitathatatlanul igaz azonban, hogy Magyarországon csak akkor történtek tömegesen embertelen szörnyűségek, amikor az ország idegen megszállás alatt állt.

A század elején, a szarajevói merénylet után a magyar politikai elit nem akart háborút. Tisza István miniszterelnök a Monarchia felső vezetői közül egyedül ellenezte a hadüzenetet. Később azonban Berlin és Bécs nyomására engedett, csendesen beállt a kardcsörtetők mögé. A világháború után érthetetlen módon, de nyilván a szomszédos utódállamok ellenséges propagandája nyomán, őt tették felelőssé első helyen a világégésért. Trianon után csodával határos módon Bethlen és Klebelsberg vezetésével tíz év alatt talpra állt az ország. A magyarok egyharmada idegen fennhatóság alá került, nyersanyagkincsünk túlnyomó többsége idegen államok martaléka lett, korszerű infrastruktúránk pedig használhatatlanná vált. Százezrével menekültek a magyarok az elcsatolt területekről a maradék országba. Mégis felemelkedtünk, a világ csodálatára. Abban a történelmi helyzetben az irredenta politikának nem volt alternatívája, a nyugati demokráciák közönye miatt a rossz oldalra sodródtunk, ezért hírnevünk ismét gyorsan megkopott.

Azonban az ország német megszállásáig, 1944. március 19-ig hazánk menedékhely volt lengyelek, zsidók, elmenekült francia hadifoglyok és mások számára. Voltak elítélendő zsidótörvények, voltak a nácikkal kényszeredetten vagy akár önkéntesen együttműködők, de Magyarországon ekkor még fizikailag mindenki biztonságban élhetett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykutya
2014. február 11. 06:12
Ha a mi oldalunk nyert volna, azon rugóznál, hogy micsoda fasza külpolitikát vívtunk...de én is!
6qwasyx
2014. február 10. 21:50
Mi mindig mást akartunk. Csak hát a balsors!
Ald0 Raine hadnagy
2014. február 10. 21:33
"Azonban az ország német megszállásáig, 1944. március 19-ig hazánk menedékhely volt lengyelek, zsidók, elmenekült francia hadifoglyok és mások számára. Voltak elítélendő zsidótörvények, voltak a nácikkal kényszeredetten vagy akár önkéntesen együttműködők, de Magyarországon ekkor még fizikailag mindenki biztonságban élhetett.”" Csóti csótány láthatóan nem igazán van képben. A nagy "fizikai biztonság" amiről itt képzelődik, az bizony akkora volt, hogy már a 20-as években komoly antiszemita atrocitások (igen, fizikai is) értek embereket Magyarországon. Nem a német megszállás után...sőt, nem is a II. VH. idején, hanem már jóval előtte.
szabadhajdu
2014. február 10. 20:53
100 éve tart a szervezett magyarírtás, amelyet tűrnek, támogatnak szövetségeseink. Sőt élenjárnak benne. És ekkor jönnek a zsidók deportálásával balról. Ne értik hogy 100 éve szervezetten írtják a magyart.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!