Változások a választójogi rendszerben

2014. március 25. 14:22

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok választójogának bevezetése két szempontból is felveti a diszkrimináció gyanúját. Interjú.

2014. március 25. 14:22
Halmai Gábor
Ars Boni

„Összességében hogyan értékeli a változásokat? Van olyan változás, ami módosításra szorul, esetleg veszélyeket rejt?

Az új választási rendszer legfontosabb problematikus változásai a korábbihoz képest a következőkben látom:
 
Az anyagi jogi szabályok kizárólag a kormánypárti képviselők szavazataival kerültek elfogadásra (az MSZP és az akkori LMP nem vett részt azok megszavazásában, a Jobbik pedig nem támogatta őket).
Az egyéni választókerületi mandátumok arányának növekedésével erősödött a rendszer többségi és aránytalan jellege, ami még jobban megkönnyíti a 2/3-os mandátumarány kialakulásának nemkívánatos lehetőségét.
A választókerületek kialakítása során alkalmazott gerrymandering a jelenlegi kormánypártoknak kedvez.
Az új rendszer bevezette a győztes kompenzációjának világszerte szokatlan intézményét, tovább növelve a győztes győzelmének aránytalanságát.
A rendszer fenntartotta az ajánlások visszaélésekre alkalmat adó intézményét.
A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok választójogának bevezetése két szempontból is felveti a diszkrimináció gyanúját. Egyrészt a lakóhellyel rendelkező választópolgárokhoz képest ők pártlistára nem szavazhatnak, ugyanakkor velük ellentétben számukra biztosított a levélben szavazás  lehetősége.
A 13 nemzetiség regisztrált tagjai számára biztosított kedvezményes mandátum lehetősége, elsősorban a nagy számú roma választópolgár esetében rengeteg elveszített pártlistás szavazat lehetőségét hordozza magában egyetlen nemzetiségi mandátumért. Ezen kívül az elektronikus nemzetiségi regisztráció szabályai felveti a visszaélés lehetőségét.
Az új választási eljárási szabályok közül alkotmányossági aggályokat vet fel
- a Nemzeti Választási Bizottság mandátumának a két parlamenti ciklusnál is hosszabb időre, kilenc évre történt emelése,
 
- a pártok médiakampányának gyakorlati korlátozása a kormánypártok befolyása alatt álló közszolgálati médiára (a kereskedelmi médiumok csak belátásuk szerint adhatnak azonos mennyiségű ingyenes műsoridőt a pártoknak),
 
- a kampányfinanszírozás új szabályai sem zárják ki a korrupció lehetőségét.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. december 12. 18:17
Már nem csak Scheppele professzor asszonynak írogat, hanem direktben is?
MOPO3OB
2014. december 12. 18:16
Halmai Gábor? Ki ez a tudálékos kretén? Soros kiutaztathatná a kis flufferét USAnkába az démokrácijá hazájába, na ott aztán van gerrymandering: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/99/Illinois_District_4_2004.png Mutass Magyarországon ilyen, vagy legalább hasonló választókerületet Gabika!
MOPO3OB
2014. november 29. 10:31
A hátterben pihegő lejárt supportú Windows XP tanulsága szerint csak addig írogat még egy műkedvelő hacker le nem darálja a háttértára tartalmát. :)
balbako_
2014. július 02. 19:02
Egy újabb szadesz zombi kimászott a sírból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!