Még élnek a rendszerváltozás groteszk mítoszai

2014. március 18. 08:36

A magyar rendszerváltozás-értelmezések és értékelések közös hibája, hogy túlságosan magyar látószögből nézik a történteket.

2014. március 18. 08:36
Kiss Gy. Csaba
Heti Válasz

Mi a probléma a mi rendszerváltozás fogalmunkkal?

Hogy eltakar megkerülhetetlen körülményeket. Nyolcvankilenc előtt Magyarországon diktatúra volt, megszálló hatalom ellenőrzése alatt; márpedig ez nem »váltható át« csak úgy demokráciára. A kettő nem átjárható. Ezért alkalmazzák máshol a transzformáció kifejezést, vagy beszélnek arról, hogy a »kommunizmus bukása előtt« vagy a »kommunizmus bukása után« történt-e valami.


»Előbb-utóbb konszenzus lesz abban, hogy a rendszerváltozás a magyar történelem kiemelkedő eseménye« – nyilatkozta a Heti Válasznak Kónya Imre még januárban. Egyetért?

Kónya állítása kicsit túlzó és romantikus. A magyar rendszerváltozás-értelmezések és értékelések közös hibája, hogy túlságosan magyar látószögből nézik a történteket. Kétségtelenül fontos szerep volt a mienk, de nem kizárólagos. Mindemellett szerintem is tudatosítani kell, hogy a szovjet totalitarizmus összeomlása óriási dolog.

Élnek még a rendszerváltozás mítoszai?

Hogyne. A leginkább groteszk ezek közül, amit a kommunista politika saját átmentése érdekében épített föl. Például újra és újra előkerül a fotó, amelyen Horn Gyula és Alois Mock osztrák külügyminiszter a kamerák előtt bontja vasfüggönyt – pedig ugye annak, akkor semmi jelentősége nem volt már. Ez a médiaesemény nagyon szépen mutatja, hogy kiválóan, előre gondolva, hogyan igyekezett átmenteni magát a kommunista elit.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2014. március 18. 11:20
Kis Gy meg Kónya ott sertepertélt Antall körül, és nem kis szerepük volt abban, hogy az antali átalakulás csúnyán félrecsúszott. Csúsztatták. Ez leg riasztóbb módon akkor derült ki az akkori MDF tagság előtt, amikor egy országos ülésen Antall a durva és elfogadhatatlan megalkuvásait azzal a (egyébként Antallra mindvégig jellemzőÖ cinikus kiszólással próbálta mentegetni, hogy "Angliából is a kalózai csináltak nagyhatalmat." De nem tette hozzá, hogy az Angol kalózok is a királyt szolgálták, és nem idegen hatalmaknak hordták szét az országot, hanem éppen Angliát gazdagították. Ellentétben Antall, és az általa kézivezérelt Szabó Ivánnal és Szabó Tamással, a két nagy elprivatizáló szagértővel. Ha ez a két figura, különösen Kónya és tettestársai csendben meghúzná most magát, sokkal jobban tenné. Még egyszer elő, napirendre is kerülhet a sok gazságuk.
marko11
2014. március 18. 09:04
"...a szovjet totalitarizmus összeomlása óriási dolog." Így igaz! Csak azt tegyük még hozzá, hogy mindehhez nekünk szinte semmi közünk. Más szóval: nem mi omlasztottuk össze! És nem az a néhány rózsadombi "ellenzéki"! Ehhez képest Kónya Imre (egyike az önjelölt rendszerváltóknak) azt mondja: "...rendszerváltozás a magyar történelem kiemelkedő eseménye." (Hülye!) Egyébként sem a politikai színpad változása volt a lényeg, hanem a vele együtt érkező brutál kapitalizmus, ill. K-Európa legaljasabb, legigazságtalanabb privatizációja.
luga
2014. március 18. 09:01
A rendszerváltozás az új társasági törvény elfogadásával kezdődött. Amit az elvtársak addig ingyen használhattak, ezután a nevükre is került.
kjkj945
2014. március 18. 08:54
""„Mi a probléma a mi rendszerváltozás fogalmunkkal?"" Csak az, hogy nem volt rendszerváltás, csak gendszterváltás ""Élnek még a rendszerváltozás mítoszai? Hogyne. Ez a médiaesemény nagyon szépen mutatja, hogy kiválóan, előre gondolva, hogyan igyekezett átmenteni magát a kommunista elit.” "" Főként a PAKTUM!! Nem csináltátok meg a NAGYTAKARÍTÁST!! Akkor miről beszélsz????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!