Az Orbán-probléma már a washingtoni konzervatívok között is téma

2014. március 19. 19:07

Pedig Orbánéknak voltak támogatói az amerikai konzervatívok között, volt, akinek tetszett az antikommunista, konzervatív-keresztény retorika.

2014. március 19. 19:07
Lázár György
Galamus

Pedig Orbánéknak voltak támogatói az amerikai konzervatívok között, volt, akinek tetszett az antikommunista, konzervatív-keresztény retorika. De az egykori amerikai elnökjelölt, John McCain budapesti látogatása után írásos nyilatkozatott adott ki, amelyben keményen bírálta az Orbán-kormányt. Kijelentette, hogy a magyar demokráciával kapcsolatban »aggályok merültek fel, és néhány aggály súlyos«. McCain utalt a sajtószabadság, a jogrendszer és piacgazdaság elleni antidemokratikus intézkedésekre. Szokatlanul éles hangú bírálat ez egy szövetséges NATO-tag kormányának, ráadásul a konzervatív oldalról, ráadásul az amerikai törvényhozás egyik legbefolyásosabb vezetőjétől.

Itt nem csupán bírálatról van szó. Burkolt figyelmeztetés ez. McCain azt üzente, hogy az Orbán-rezsim legitimitása is megkérdőjelezhető. Fricz Tamás, a polgári oldal ideológusa, nem éppen árnyaltan fogalmazott amikor azt írta: »John McCain szenátor jött, látott és baromságokat beszélt.« McCain magyarul is beszélő stábja jól ismeri a budapesti helyzetet, és szerintük is baj van a Fidesz által kiagyalt választási rendszerrel. Már az amerikai konzervatívok sem zárkóznak el attól a gondolattól, hogy az Orbán-csoportot esetleg illegitimmé nyilvánítsák.

Több republikánus képviselő, sőt Condolleezza Rice volt külügyminiszter is naponta veri az asztalt, hogy Egyesült Államoknak »fel kell ébrednie«, McCain is az amerikai érdekek hathatós védelmét szorgalmazza. Putyin előretörését látja mindenütt, az európai orosz térhódítást veszélyesnek tartja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mantelman
2014. március 20. 14:52
Baxák meg a cionista anyjukat!
OberEnnsinnen
2014. március 20. 14:28
Annak idején Moszkva, végső megoldásként tankokat küldött. Aki azokkal szembeszállt, meghalt. Ma Washington végső megoldásként bankokat küld. Aki azokkal szembeszáll, ... Nos, ha Amerika a magyar kormány legitimitását kérdőjelezi meg, amely 20 év után végre megkezdte a 45 éves kommunizmus felszámolását, amelynek 2/3-os a nép által választott többsége, magáról állít ki bizonyítványt. Az világos, hogy a társadalmi átalakítás nem sétagalopp, Amerikában sem volt az, de Magyarországon nincs Észak-Dél háború. Az is világos, hogy McCain Vietnamban nagyszerűen helytállt. Az is világos azonban, hogy politikusként régen abba kellett volna hagynia. Finoman fogalmazva. Ha egy helyen az akár "legnagyobb" szereplő, hiperaktívként, tévesen méri fel a pillanatnyi helyzetet, könnyen hatalmas pofonba futhat. Amely megrendítheti. Akár földre is kerülhet ettől. Nem kívánom az USA-nak. Nem is figyelmeztetném semmire. Ám lehet, nincs elég ismeretük még mindig - a magyarokról...
Wazze
2014. március 20. 12:40
V.ki kérdezze már meg ettől a zsétől, hogy ki a faxt érdekelnek a washingtoni kohn-zervátorok?!
puszika
2014. március 20. 11:36
Gyurika! Mi megoldjuk a magunk problémáit! Nem szükséges a te, meg pláne az amerikaiak segítsége/?/. Azok meg ,egy szót sem szólhatnak a demokráciáról.akik nyolc évenként,háttéralkukkal mondják meg,hogy ki legyen az elnök,egyszer republikánus,egyszer demokrata.Kurva nagy ott a demokrácia. Amúgy meg,egy dologban igazad van Gyurika. NYALNI TUDNI KELL! És ezt te mesterfokon műveled!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!