II. János Pál és XXIII. János szentté avatására készülve

2014. március 13. 12:26

VI. Pál alatt már Lázár Györgynek és Kádárnak is én voltam a tolmácsa. Tudták, hogy a Vatikáni Rádió magyar szekciójánál van valaki, akit hívhatnak.

2014. március 13. 12:26
Szabó Ferenc
Magyar Kurír

Ferenc atya II. János Pál pápát személyesen ismerte. Részt vesz a szentté avatási ünnepségen?

Ott leszek a szentté avatáson, már április 11-én elmegyek Rómába. Nyaranta mindig lemegyek besegíteni. Idén ott leszek a nagyhéten is, és a szentté avatáson, a húsvét utáni vasárnapon szintén besegítek a munkában. Huszonöt évig, 1967-től 1992-ig dolgoztam a Vatikáni Rádióban, a pápa szócsöve voltam, könyveimmel is az egyházat támogattam.

Mikor találkozott először II. János Pállal?

Megválasztásakor ismertek az államtitkárságon, mert VI. Pál alatt már Lázár Györgynek és Kádárnak is én voltam a tolmácsa. Tudták, hogy a Vatikáni Rádió magyar szekciójánál van valaki, akit hívhatnak. Hívtak is mindig, amikor jöttek a magyar politikai vezetők, hogy tolmácsoljak a pápának. Wojtyła pápa mindig nagyon közvetlen volt. 1977 júniusában járt Kádár János VI. Pál pápánál, ő sokkal kevésbé volt közvetlen. II. János Pál kemény kötésű ember volt, bár az 1981-es merénylet megtörte, rengeteg külföldi látogatást tett, még betegen is mindig utazott. Nagyon szeretem a 89-es enciklikáját, a Centesimus annus-t, ahol a kommunizmus bukása utáni egyházi feladatokat vázolja. A találkozásaink akkor lettek gyakoribbak, amikor 1991-ben készült a magyarországi látogatásra.

Ferenc atya segített neki a magyar szövegek kiejtésében. Hogyan zajlottak ezek a találkozások?

Amikor kiderült, hogy Magyarországra látogat, rendszeresen jártam hozzá.  Minden szerdán találkoztunk, mielőtt lement volna a térre az általános kihallgatásra. A magánlakosztályának az ajtaja egy könyvtárteremre nyílt, ott kellett várnom rá. Az első alkalommal bemutatkoztam, hogy magyar jezsuita vagyok a Vatikáni Rádiónál. Térdet hajtottam, megcsókoltam a gyűrűjét. Volt is erről egy fényképem, amit hazahoztam, odaadtam apámnak. Ő azonban nem tette ki a falra, nem tetszett neki, hogy térdet hajtok egy ember előtt. Később hoztam egy másikat, amelyiken egyszerűen kezet fogunk, azt már kitette apám. Sok fényképem van a pápával, őrzöm őket. Néha viccelődött is. Amikor már jól ismertük egymást, egyszer például úgy jött be a szobába, hogy az ajtóban pukedlizett rám mosolyogva.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!