Keleti nyitásunk és a krími invázió

2014. március 01. 19:13

Megint tuti időzítéssel állunk a rossz oldalra?

2014. március 01. 19:13
Timár Gábor
A KARD

„Miközben a hivatalos Magyarország hosszú távú energiapolitikáját teljesen Oroszországhoz köti a paksi paktummal, miközben a kormánypárt hívei szinte minden fórumon Oroszországot látszanak favorizálni a nyugati szövetségi rendszerrel (EU, Egyesült Államok) szemben, Oroszország épp megszállja fű alatt a Krímet, egyre nyilvánvalóbban megsértve Ukrajna területi szuverenitását. Amelyet Oroszország mellett az USA és az Egyesült Királyság garantált. Épp Budapesten, 1994-ben. Megint tuti időzítéssel állunk a rossz oldalra? (...)

Putyin láthatóan teszteli a Nyugatot, meddig is mehet el. Elősegítheti az orosz többségű (és Hruscsov által az akkori Szovjetunión belül tét nélkül, amolyan ajándékként Ukrajnához csatolt) Krím elszakadását, esetleg megteheti ezt a szintén orosz többségű Kelet-Ukrajna egyes területein, vagy a tengermelléken (Odessza) is? Mit reagál erre a Nyugat?

Az a Nyugat, amelynek - ha egységes diplomáciai és esetleg katonapoltikai választ kell adni - EU- és főleg NATO-tagként mi is része vagyunk. A budapesti memorandumot aláíró két nyugati állam a NATO két vezető hatalma. Nem látunk a jövőbe, de ahogy a mostani helyzet kinéz, nagyon gyorsan, akár napokon belül színvallásra kényszerülhet a magyar kormány és külpolitika. Nehéz elképzelni, hogy ilyen esetben ne a budapesti memorandum, tehát Ukrajna szuverenitása mellé álljunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2014. március 02. 08:01
Attól tartok, hogy ez a válság hosszú évekig el fog húzódni. Végkimenetele pedig az lesz, hogy Ukrajna kettészakad, a meglevő törésvonalak mentén. Hogy a Krímet az oroszok végleg kiszakítják, az evidensnek látszik. A fő dolog mégsem ez, hanem a keleti és a nyugati országrészek különválása és önálló (vazallus" államként megszilárdítása, orosz ill. EU-s ütközőzónaként.Történelmi, etnikai- nyelvhasználati, vallási szempontok egyaránt szólnak a felosztás mellett, de a döntőek a nagyhatalmi érdekek lesznek. Az oroszok az "erősebb kutya" elvét követik majd, az EU legfeljebb csorgat egy kis aprópénzt a nyugatbarát erőknek. A népre pedig még hosszú szenvedés vár.
kitiltott
2014. március 02. 01:07
Ezen a térképen nagyon jól látszik hogy csak Magyaroirszág nem független az oroszgáztól.. http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Major_russian_gas_pipelines_to_europe.png már megint hazudtok és hamis hangulatot keltetek barmok!
kitiltott
2014. március 02. 01:04
http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Nordstream.png nézd meg
kitiltott
2014. március 02. 01:03
Te ostoba cikkíró a szintén oroszgázt szállító Északi áramlattal a Németek a hollandok a belgák hova kötik be magukat? Venezuelához?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!