Miért Bárdos?

2014. március 10. 16:07

Bárdos Gyula ebből a szempontból kivételes személyiség: egyszerűen nem tudok visszaidézni olyan esetet, amikor csalódni kellett volna benne, a hozzáállásában, a karakterében.

2014. március 10. 16:07
Tokár Géza
Szótlan Szemtanú

„Miért az állásfoglalás? Az egyszerű válasz az lenne, hogy Bárdosnál nincs alkalmasabb jelölt a felhozatalból, de nem csak erről van szó. Több okom is van arra, hogy miért kell felvállalni szimbolikusan a Csemadok elnökének támogatását, köztük akadnak személyes és szakmai érvek egyaránt.

A személyes rész könnyebben magyarázható. A politikát néhány évig csak kívülről figyeltem, így éltem meg a »nagy« MKP második kormányzását, majd a szakadást. Az elmúlt három-négy évben viszont vagy az újságírói tevékenységem kapcsán, vagy a közéleti projektek apropóján sok olyan személlyel kerültem kapcsolatba, aki maga is politikus, vagy politikai kötődéssel bír. Jó és rossz tapasztalataim egyaránt akadnak, összességében viszont el lehet mondani, hogy a politikához közeli szerep sokakból kihozza a legrosszabbat. Bárdos Gyula ebből a szempontból kivételes személyiség: egyszerűen nem tudok visszaidézni olyan esetet, amikor csalódni kellett volna benne, a hozzáállásában, a karakterében. Az embernek pedig sokat jelentenek az ehhez hasonló apró dolgok.

(...)

Elcsépeltnek hangzik, de tényleg hiszek abban, hogy egy magyar jelölt indulása valós haszonnal jár. A tevékenységemből kifolyólag rengeteg alkalommal találkozom a többség értetlenségével és csendes, tudatlanságból fakadó nacionalizmusával. Erre a problémára továbbra is azt látom az egyik megoldásnak, ha a magyarság láttatja magát, mert egyébként esélye nincs eljutni a köztudatba. Felemeli a hangját, él a lehetőségeivel, melyek minden állampolgár számára adottak. Ha valaki egy szlovák nyelvű vitában hallotta Bárdost, már többet hallott a közösségről, mint az összes többi államfőjelölttől együtt. És itt megjegyzem, érdemes észrevenni, maguktól mennyire kerülik a jelöltek a kisebbségeket érintő kérdéseket annak ellenére is, hogy államfőként az összes választópolgárt kellene képviselniük. Nem hinném, hogy Bárdos jelölése miatt – a jobboldal általános válsága miatt teljes a tanácstalanság, egy ilyen időszakban pedig egyszerűen utat kell mutatni. Azt viszont hiszem, hogy egy esetleges jó eredményt a második körre konkrét tisztségekre lehet váltani az elnöki hivatalban, így lehet konkrét eredménye a magyar jelölt szereplésének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
talán
2014. március 10. 18:03
Azt hittem, hogy Máté Krisztina férjéről van szó, a story4 új bemondójáról.
Antigoné
2014. március 10. 16:25
Én csak néhányszor hallottam beszélni Bárdost, de nagyon szimpatikus benyomást keltett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!