Újabb érv a szavazati jog agyatlan kiterjesztése ellen

2014. április 12. 13:47

A választójog nem érzelmi kérdés; és ha már a kettős állampolgársági vitában a józan megfontolást felülírhatta a nemzetieskedő giccs, legalább a szavazati jog esetében nem kéne újra meg újra felülni ennek.

2014. április 12. 13:47
narancsblog
narancsblog

Hiba volna ezt azzal elintézni, hogy semmi gond, az LMP így is bent van az Országgyűlésben. Az a 0,11 százalék mínusz ugyanis nagyon sok, és azt mutatja, hogy a parlamentbe éppen hogy bekerült kis pártok számára – és ilyenek 2010 kivételével mindig voltak –, ha változatlan marad a szabályozás, a jövőben komoly rizikófaktor a bejelentett állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező választók aktivitása.

A választójog nem érzelmi kérdés; és ha már a kettős állampolgársági vitában a józan megfontolást felülírhatta a nemzetieskedő giccs, legalább a szavazati jog esetében – egy választás tanulságával a hátunk mögött – nem kéne újra meg újra felülni ennek. Olyan ugyanis nem fordulhatna elő, hogy egy választáson a magyarországi választók világos akaratnyilvánítása ellenére ne juthasson be a törvényhozásba egy szervezet. Pedig, láthatjuk, megtörténhet; és csak néhány ezer szavazaton múlt, hogy ez most nem történt meg az LMP-vel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Catullus
2014. április 13. 11:00
Temesváron élő rokonaim több nyelven beszélőként jól tájékozottak a világ dolgaiban. A magyar belpolitikáról (oktatás, egészségügy, de akár az államadósság, paksi téma) csak futólagos ismereteik vannak, mivel nem érinti őket. A kettős állampolgárságot nem vették igénybe, mivel nincs jelentősége. Nem akartak soha szavazni a magyar választásokon, mert számukra annyit ér, mintha pl. Chilében szavaznának. Ugyanakkor kérésre segítettek kitölteni szavazólapokat olyan szavazóknak, akiknek ez gondot okozott. Többen voltak, ami figyelemreméltó és elgondolkodtató.
skorpio
2014. április 13. 09:37
Ki kellene terjeszteni a szavazati jogot a kecskékre is, akkor talán a bal-liberális oldal is nyerni tudna.
aehrenthal
2014. április 12. 17:54
Van egy kollégám, amerikai állampolgár, 1991-óta Magyarországon él, felesége magyar van 3 gyerekük. Magyar állampolgársága nincs, csak amerikai. Mégis rendszeresen szavaz az AMERIKAI választásokon -viszont a MAGYAR ÖNKORMÁNYZATI választásokon NEM, pedig megtehetné, hiszen azon a NEM MAGYAR DE LETELEPEDETT külföldiek is részt vehetnek 8Alaptörvény XXIII. cikk(3) Magyarországon menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert minden nagykorú személynek joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen.) A Narancs fenti cikke alapján neki vajon mennyi köze van ahhoz, ami az USA-ban történik? Rá vajon mennyire hatnak ki az amerikai törvények? Mégis választhat az amerikai választásokon. Akkor miért tagadnánk meg mi magyarok ugyanezt a külföldön élő magyar állampolgároktól?
Droite
2014. április 12. 17:25
"nemzetieskedő giccs" Nemzet...mi szamit ha ez nem...Ja hogy emberi hangnemben kell beszelni a hataron tul elo nemzettarsakkal, meg a hataron belul elokkel sem tudnak csak szitkozodni megosztani gyuloletetkelteni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!