Érti-e az LMP a saját szavazóit?

2014. április 25. 08:35

Hamarosan kiderül, hogy tartósan léteznek-e tömegesen olyan szavazók, akiket antiliberális üzenetekkel, baloldali programmal és jobboldali attitűddel meg lehet szólítani.

2014. április 25. 08:35
Sabater
hvg.hu

„Akárhogy is, az LMP jobbra fordulása bekövetkezett. Ez egyelőre nem jelent közelítést a Fideszhez – a Fidesznek nincs is szüksége külső támogatókra –, retorikában azonban mintha valóban és egyre erősebben távolodna az LMP baloldali-liberális politikától. Ha a jobboldalból kiábrándult szavazók hajlandóak voltak (és lesznek) Schiffer András pártjára szavazni, ez hosszú távon még sikerre is vezethet. Én azonban valószínűbbnek tartom, hogy az LMP félreismeri saját szavazóinak jelentős részét. Támogatottságát ez eddig kizárólag azért nem erodálta a parlamenti küszöb alá, mert a baloldali összefogás is mindent megtett azért az elmúlt években, hogy távol tartsa magától a szavazóit.

És ne felejtsük el: az LMP listájára 120 ezerrel kevesebb ember szavazott 2014-ben, mint 2010-ben. Ha a Lehet Más a Politika továbbra is számukra ellenszenves üzenetekkel bombázza majd a potenciális választóit, mehet ez még sokkal lejjebb is. Hamarosan kiderül, hogy tartósan léteznek-e tömegesen olyan szavazók, akiket antiliberális üzenetekkel, baloldali programmal és jobboldali attitűddel meg lehet szólítani, vagy az országgyűlési választások sikere inkább a szerencsének és az ellenfelek gyengeségének köszönhető, mintsem az LMP helyzetfelismerésének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bro222
2014. április 25. 16:03
Kitűztétek célnak az LMP teljes ellehetetlenítését? Nagyot fogtok bukni májusban meg ősszel ismét...
tango47
2014. április 25. 12:44
Azért az elgondolkoztatott, amit Schiffer a választás estjén kibökött, hogy t.i. szeretne konstruktívan együttműködni az MSZP-vel. Persze ez az előtt volt, hogy holokauszttagadóvá és antiszemitává lépett elő.
Real Margit
2014. április 25. 12:26
Schiffer karakteres és gerinces politikus. Kutyát sem érdekli a fideszes és mszp-s elvtársak fanyalgása. Addig jó, amddig egyikükhöz sincs semmi köze.És remélem eddig nincs.A jövő kulcsa az, hogy ettől a két mételytől (mszp, fidesz) tartsa magát távol a párt, és munkájuk eredményes lesz.
Ouroboros
2014. április 25. 12:14
Ha elfogadjuk a cikk állítását, akkor adekvátabb volt kisfidesznek neveznem őket, mint elsőre gondoltam. Én csak a visszataszító hangnemre gondoltam, de az állítás itt az, hogy 1993–1998 ismétlődik itt meg, amikor a fidesz 180°-os fordulatot vett. Az LMP is hátat fordít azon szavazóinak, akik eddig a parlamentben tartották, és egy új bázist céloz meg. Ez lehet sikeres, ez lehet jó stratégiai érzékre valló dolog, csak tisztességesnek nem tisztességes. Ne legyen igazunk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!