Királyi kegy

2014. május 30. 10:21

Egyszer úgyis bekopog majd az ajtón a dilemma a legtöbb művész számára: megalkuszik és besorol, vagyis túléli az ínséges időket, vagy ragaszkodik az elveihez, és akkor elmegy túlképzett pultosnak.

2014. május 30. 10:21
Papp Sándor Zsigmond
NOL

Pedig hát »nagy lehetőség rejlik« az MMA-ban, mondja L. Simon, annak sokszínű tagságában. Csak kár, hogy ez a sokszínűség sehogyan sem akar átszivárogni a gyakorlatba, s amíg Fekete György regnálni fog, addig a művészi pluralizmus és szabadság csak az MMA-n kívül képzelhető el.Mert nem elég annak lenni, annak is kellene látszani, márpedig Feketéék nem sokat adnak a látszatra. De hát miért is adnának egy olyan országban, ahol a miniszterelnök rendelhet magának köztéri szobrot, megkerülve mindent és mindenkit, s még ki is elemezheti annak esztétikai vonzatait.

És akkor most ki-ki vérmérséklete szerint eldöntheti, hogy vajon mennyire fog majd »hatékonyan és olajozottan« működni az MMA keretében az a pénzosztó alap, amelyik »függetlenként« is keresztbe tud tenni a neki nem annyira tetsző alkotóknak. Hiszen a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma még az önrészt sem ítélte meg azoknak, akik az Európai Bizottság kultúra programjának keretében nyertek pályázaton. Inkább vesszen az európai pénz, és vele a magyar presztízs. Meg a bizalom. Vajon Fekete György ennél megengedőbb lesz? Olajozottan és hatékonyan osztja majd ki a házi ideológia ketrecébe sehogy sem beférő alkotóknak a túlélőpénzt? Pedig az idő nekik dolgozik. Az általános kiéheztetés időszaka után egyszer úgyis bekopog majd az ajtón a dilemma a legtöbb művész számára: megalkuszik és besorol, vagyis túléli az ínséges időket, vagy ragaszkodik az elveihez, és akkor elmegy túlképzett pultosnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. május 30. 14:02
egyébként meg ki ez a fószer?
Necoure Yamakee
2014. május 30. 13:10
menj mosogatni Londonba, az olyan trendi amúgy is. Nem kell mindenkinek állami pénzből élni és művészkedni.
A_Haza Bölcse
2014. május 30. 11:30
esetleg megpróbálhatnának a színészek és színházak megélni a szent piacról is, nem csak az állam csecsén csüngeni. pont a napokban cikkezett róla talán a neokohn hogy Magyarországon arányaiban együlállóan sokat költ az állam a kulturális élet támogatására, az OECD-ben sehol nem pótolják ki a színházjegy árát az adófizetők pénzéből annyira pofátlan módon mint nálunk. esetleg néhány ballib milliárdos (Gyurcsány, Kapolyi, Boldvai) is beszállhatna egy "független" színház támogatásába és akkor ott a patásorbán elnyomásától szabadon buzulhatna egymással az alföldi mega kulka. de nem, ezeknek az állami pénz kell, az én adóm - és ha nem kapják meg akkor az már "elnyomás". szánalom
kuwiq
2014. május 30. 11:17
Mesélje már el valaki, hogy milyen elveket kell feladnia annak, aki az MMA-tól kér támogatást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!