Mi is meg tudjuk oldani! − Kivonuló középosztály VII.

2014. május 13. 07:20

A fiatal középosztály azért nem kér a ma politikusaiból, mert rájött arra, hogy odafentről nem látni az idelentet; és azért is, mert odafent a biznisz megy, idelent pedig a valós, a mérhető és a megtapasztalható tenni akarás és siker.

2014. május 13. 07:20
Radnóthy Szabolcs
Mandiner

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, Radnóthy Szabolcs építészmérnök írása.

*

Zorro cikkével (Nem vonultunk ki sehonnan) teljes mértékben egyetértek, így csak kiegészíteném néhány saját gondolattal. Volt szerencsém egyszer személyesen is találkozni Schilling Árpáddal, akitől később egy interjúban azt olvastam, hogy a jelenlegi képviseleti demokráciát a részvételi demokrácia irányába szeretné elmozdítani. Ezzel a mondatával egyben definiálta a fiatal magyar középosztály szellemiségét is. Teljes mértékben egyetértek vele, sőt! Látni kell, hogy ebbe az irányba fejlődünk, még ha csak kis lépésekben is. A legtöbb kérdés, probléma, megoldandó feladat helyi jellegű, és mire odafentről válaszolnak, a híd korlátja már réges-rég elkorhadt. Hadd meséljek el erről egy személyes történetet.

Magyarország egyik kis falujában járunk, amely egyike a számos elnéptelenedő, önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő településnek, ahol ennek megfelelően régen utcanévtáblák sem voltak sehol. Történt egyszer, hogy személyes okokból felvetettem ezt a problémát a falugyűlésen. Erre azt mondták, hogy régóta nincs erre megoldás, mert nincs rá pénz. Nem kapnak odafentről forrást.

Mondtam erre, hogy biztosan van sok deszka meg egy csiszológép; és tudtam, hogy a faluban él egy fazekas is, aki szépen tud festeni. Javasoltam nekik, hogy kalákában, adományokból, önerőből készítsék el a falu összes névtábláját, közösen fúrják fel a kerítésekre és a házfalakra. A végén pedig csapjanak egy hatalmas avató bulit borral és pogácsával, igyanak minden névtáblánál egy jó felest, és hívják meg rá az egész falut.

A hatás a következő volt: képzeljünk el egy berozsdásodott, ám igen szép órát, aminek lassan, nagyon lassan elindulnak a fogaskerekei. A pogácsa és a feles képe csak rásegített arra, hogy az arcokon lassacskán megjelenjen az öröm: „de hiszen miért is ne”? Hiszen MI is meg tudjuk ezt oldani! És lőn csoda, rá egy fél évvel mindenhová kikerültek a falu egyedi készítésű, szép utcanévtáblái, az állam TELJES kihagyásával.

Ez a történet szerintem gyönyörűen modellezi Schilling Árpád elképzelését a képviseleti és a részvételi demokráciáról. A fiatal középosztály azért nem kér a ma politikusaiból, mert rájött arra, hogy odafentről nem látni az idelentet; és azért is, mert odafent a biznisz megy, idelent pedig a valós, a mérhető és a megtapasztalható tenni akarás és siker. Egyszerűbben fogalmazva: mert nincs rájuk szükség. Nincs kiszolgáltatottság.

Kérdezem én: nem ez jelenti-e az utat a Paradicsomba? Amikor nem azért nem lopunk, mert különben börtönbe dugnak; hanem azért, mert tudjuk, hogy másnak és ezért magunknak sem okozunk jót? Ha én tudom, hogyan kell hitelesen képviselni a magam és mások érdekeit, mert megtapasztalom a hitelesség pozitív hatását; akkor nincs szükségem képviseletre, mert azzal kiadom a lehetőséget a kezemből. Nyilván egy országon végigfutó gázvezeték más téma, de szerintem érthető, amiről beszélek.

Van itt egy másik felvetésem is: sokan szidják a parlamentet, de azt ne felejtsük el, hogy ami az ország nagyban, az a parlament kicsiben. A vezető politikusokat a magyar nép nevelte és emelte fel a legmagasabbra, hű képet adva a magyar társadalomról. Ami a parlamentben zajlik kommunikáció terén (néha óvodások szintjén sértegetik egymást a képviselők és füllentenek a kamerába), az ugyanígy zajlik otthon, a munkahelyen, az iskolában, a falugyűlésen és így tovább. A parlament a magyar társadalom hű keresztmetszete, egy nagy tükör, szóval lehet rá köpdösni, de azzal önmagunkat köpjük le. Inkább változtassunk rajta.

Nem így képzeljük el a politikát? Akkor hogyan? És ne csak dumáljunk róla, hanem csináljuk is. Abból nem lesz soha süti, ha szétkürtölöm a világnak a legjobb receptet, de soha nem állok neki tésztát gyúrni. Én azonban pont azt szeretem a mai fiatal középosztályban, hogy ezerrel gyúrja a tésztát, és nem csak a magyar, de a külhoni is.

Nagyon biztatónak érzem a jövőt, és végtelenül megtisztelő a feladat, amit a sors a mi generációnknak adott. A tésztát ugyan nem mi rakjuk be a sütőbe, hanem inkább majd a gyerekeink vagy az unokáink, de ezért is különösen fontos, hogy jó alapanyagokat válogassunk nekik. Jól gyúrjuk majd össze, hogy amikor kiveszik a sütőből, jó ízzel egyék meg. Tésztagyúrásra fel!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2014. május 13. 18:59
"És lőn csoda, rá egy fél évvel mindenhová kikerültek a falu egyedi készítésű, szép utcanévtáblái, az állam TELJES kihagyásával." Lelkes, naiv fiatalember... De 1993-tól 2011-ig lassan megöregedve én is az voltam, amíg a társaimmal egyetértésben, Fidesz-lózungokon felbuzdulva, gazdaközösségként bele nem szóltunk az állami földbérletek ügyébe. A bunkósjoggal kaptunk olyat a fejünkre, hogy még most is kong...Utcanévtáblával játszadozni, faluképet javítani, főteret díszburkolni azt szabad - de a határ jövedelméhez nyúlni a helyi parasztnak az tabu! Minden falu a földjéből él meg, amióta világ a világ. Ha elveszik a helyi földek jövedelmét a helyi parasztcsaládoktól, a falu halálra van ítélve. Egy élő példa: Szamossályi határa 1157 ha. Területalapú támogatást 2012-ben 93 jogalany kapott, összesen 46,7 mFt értékben. Ebből az Ernőker kft (400 hektár, tulajdonos: Ináncsy Miklós, Budapest) egymaga 23,3 milliót, más jogcímű támogatást további csaknem 100 milliót, Móré Barna gazda (80 hektár) 4,6 milliót és Ács József gazda (18 hektár) 1,1 milliót. A maradékra (300 hektár) jutó 17,6 millión osztozott a többi 90 jogalany, kb. 70 helyi család, egyenként kb. 0,25 millió Ft-tal. Ez összesen kb. 800 hektár. Ináncsy Miklós 2013-ban a 46. leggazdagabb magyar 14 milliárd Ft-os vagyonával... A helyi kifizetésekben nem szereplő maradék 300 hektár után járó pénzt valószínűleg más településen bejegyzett jogosultak vették fel. A Fidesz új földtörvénye ezt az állapotot konzerválja, sőt az Ináncsy típusú leendő "integrátorokkal" az igazi parasztcsaládok kiirtásának folyamatát felgyorsítja!
Pinter68
2014. május 13. 17:00
Szimpatikus gondolatok, bár szerintem feleslegesen állítja szembe a képviseleti és részvételi demokráciát. A kettő tökéletesen elműködik egymás mellett. Sőt a demokrácia egyik lényegi eleme az önrendelkezés, ami pont az ilyen helyi kezdeményezésekben tud megnyilvánulni. Tapasztalatom szerint ez kiválóan működik a fejlett demokráciákban. Viszont Magyarországon nagy hiány van belőle és talán pont ezért hiányoznak a helyi szintről az országos politikáig emelkedni tudó valóban hiteles emberek is. Viszont, ha az állam ezer módon erősíti a paternalizmust, az nem igazán tesz jót az ilyen szemlélet kialakulásának. Pont mint egy családban. Ha a szülő nagyon rátelepszik, a gyerek úgy fog felnőni, hogy híján lesz a kezdeményezőkészségnek. Ezt látjuk ma Magyarországon. Sok kiábrándulás kell még hozzá, amíg a "zemberek" rájönnek, hogy jobb ha minél kevesebbet várnak az államtól, mert nem fogja a sültgalambot a szájukba tenni.
Akitlosz
2014. május 13. 16:14
Leállhatnának már ezzel a süket "fiatal középosztályozással", amikor egyikük sem tudja megmondani, hogy mi is az, csak hosszan értekeznek arról, amiről fogalmuk sincsen, hogy micsoda.
Kárpáti Zoltán
2014. május 13. 12:19
"Mi is meg tudjuk oldani!" Magatoknak, vagy az egész országnak is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!