Hippis, modern

2014. május 31. 10:05

XVI. Benedek pápa mindig rosszallóan megkapta, hogy elitista. Márpedig azt kell mondjam: ha Benedek elitista, akkor Ferenc: populista.

2014. május 31. 10:05
Szilvay Gergely
VS

„Ferenc pápa egy kompakt kis pr-csomag. Ráadásul hiteles. Minden a helyén van. Jön a dél-amerikai érsek, aki elutasítja a pompát, mosolyog, közvetlen, egyszerű üzeneteket küld és mindenki imádja. Sehol egy hiba. Áramvonalas. Kiszámítható. Azt mondja, amit hallani akarsz – pontosabban mond mást is, de azt úgysem fogod meghallani.

A pr-gépezet ugyanis nem tudja kiküszöbölni a problémát: akármilyen egyszerűen fogalmaz is, Ferenc pápát félreértik. Ezen ponton – azon túl, hogy ő is küzd a szexuális visszaéléseket elkövető papokkal szemben – teljesen kontinuus Benedek pápával. Benedeket félreértették, mert óvatos és bonyolult volt. Ferencet félreértik, mert rövid és egyszerű.

Úgy látszik, a pápák sorsa már csak ez – nem nehéz félreérteni olyan nyilatkozatokat, szavakat, amelyeknek a teljes kontextusát már csak a tudatos hívők ismerik A rövid szöveget félreértik, a hosszút el sem olvassák. ­Hogy van ez? Jeffrey Tucker, egy amerikai katolikus gondolkodó úgy vélekedik erről: a sajtó előzetes narratívát teremt, önkéntelenül is. (...)

Még nem láttam egy ateista kibicet sem, aki megtért volna, belépett volna egy felekezetbe, miután az a saját ízlése szerint átalakította tanait. Nem is beszélve arról, hogy Isten szava nem népszavazás és népszerűség kérdése. A katolikus egyház mindenesetre nem éppen egy olyan útjelző, amit ha a progresszívek szája íze szerint átállítanak, akkor majd tömegek fogják követni.

A katolikus egyház régi, vastag fal a haladás útján, amit a haladók le akarnak dönteni. Végső soron mindegy, mit mond, nem kiegyezni akarnak vele, hanem vagy megsemmisíteni, vagy humanista NGO-t csinálni belőle. Ilyen márpedig nem lesz, az előző kétezer évben többet is kibírt már ez a spirituális birodalom, aminek állnak még az évszázados falai.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Django
2015. május 16. 22:50
Az előző pápa legalább nagy tudású filozófus volt, ez meg inkább egy bohóc.
Sulammit
2014. augusztus 20. 20:29
Hát ez tévedés! Várszegi Asztrik Főapát Úr a bencés rend főapátja és püspök is.
Sulammit
2014. június 22. 01:04
Takács Nándor kármelita, Ács István Pálos, Dékány Vilmos piarista Várszegi Asztrik bencés Őket együtt szentelték püspökké. Csak, hogy az eredeti téma fonalát felvegyem.
Sulammit
2014. június 22. 00:58
Na ezért kérdeztem. "és ilyenként természetesen püspökszentelésétől folyamatosan életmódszerűen Esztergomban élt. Tudod: kisváros a Duna mellett, de van ott egy Bazilika, és a mai segédpüspökök közül ott lakik pl. Székely János." Ezt is bizony rosszul tudod. Székely János valóban Esztergomban él, mint tudjuk. De Asztrik nem élt a kisvárosban a Duna mellett. "természetesen" Ő egy nagyvárosban élt a Duna mellett. A fővárosban. Ugyanis a Pázmány rektora lett és a szemináriumban lakott. Csak, hogy tudd. Előtte 25 évig a monostor lakója volt, és évek óta perjel, vagyis a főapát helyettese. A bencések a kincés Szennay Andrást választották meg főapátnak, 1972-ben, aki több, mint 30 évig nem élt előtte Pannonhalmán. Úgy, hogy nyugodj meg magától értetődő döntés volt és nem tévedek. Ha nem ismered egy rend belső életét, akkor ne mondj róla ítéletet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!