Nemzedéki puccs zajlott az MSZP-ben

2014. május 23. 09:34

A Magyar Szocialista Párt az ellenfél képére formálta magát, megszűnt a fékek és ellensúlyok intézményének demokratikus rendszere, a pártvezetés rákényszerít döntéseket a tagságra. Interjú.

2014. május 23. 09:34
Tabajdi Csaba
Index

Mit gondol, miért nem került fel az EP-listára?

Nyilvánvalóan több tényező játszott szerepet. Hosszabb távon az a kontraszelekció, amely az MSZP választási vereségeinek is fő oka: a kiválasztásnál nem a politikai teljesítmény a legfőbb szempont az emberi tisztesség mellett. A Magyar Szocialista Párt az ellenfél képére formálta magát, megszűnt a fékek és ellensúlyok intézményének demokratikus rendszere, a pártvezetés rákényszerít döntéseket a tagságra. A tényleges és átlátható pályáztatási rendszer helyett »listamutyi« döntött az országgyűlési és EP-listáról. A pártelnök a saját döntését követően, a velem folytatott rövid beszélgetése során semmilyen érdemi politikai kifogást nem fogalmazott meg delegációvezetői munkámmal kapcsolatosan.

Az MSZP vezetése a párt megújítását tűzte ki célul, amelynek része a személyi megújulás is. Ön ezt nem így látja?

Az MSZP »megújulása« mögött egy nemzedéki puccs zajlott le. Ennek legbeszédesebb tanúbizonysága, hogy az MSZP országgyűlési és EP-listáján nincs egyetlen nyugdíjas korú sem, miközben a nyugdíjas választók szavazataira számít a párt. Sajnálatos, hogy még a fiatalok közül sem az igazán tehetségesek vagy autonóm módon gondolkodók kerültek előtérbe.

Mit gondol az MSZP esélyeiről az EP-választáson? Milyen eredmény lenne az, amit sikerként lehetne elkönyvelni?

Az MSZP számára a mostani helyzetben sajnos csak egyetlen »eredmény« fogadható el, ha képes lesz több EP-képviselői mandátumot szerezni, mint a Jobbik. Ellenkező esetben erősen kockáztatja esélyét, hogy a Fideszt 2018-ban leváltani képes politikai erő legyen. Ezzel párhuzamosan az Európai Szocialista frakció számára is súlytalanná válik. Uniós érdekérvényesítő képessége minimális lesz, mivel nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy az Európai Szocialisták frakciója legyen a legerősebb az Európai Parlamentben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. május 23. 18:15
...és ez mind semmi, a baloldal saját magát szalámizta fel...önfelszelő szalámi...:)
pkarcsi
2014. május 23. 17:32
Hát igy járnak a hazaáruló komcsik.Megérdemlik a Kun BÉla dijat!
justiceforhungary
2014. május 23. 16:48
Tavares Csaba, az ország árulója
kjkj945
2014. május 23. 15:52
Böszme megpucsította az összefogással a maszopot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!