Kell-e keresztyénség a társadalomnak?

2014. június 19. 21:30

Ez az a pont, ahol leginkább kitapintható a magyar társadalom intoleranciája. Nincs elfogadás, a változásra való képesség elhívése.

2014. június 19. 21:30
Jakab Bálint
reposzt

„Olvasom Kőszeg Ferenc összegzőnek szánt írását a politikai hagyományról és mit tudok meg belőlük? Hogy a Szabad Európa Társaság összejövetelén a nem tetsző vélemény megszólaltatóját, Tölgyessy Pétert többször felszólítják, hogy hagyja abba. Pedig ha valaki, akkor Tölgyessy szabadgondolkodó. Az egyik olyan véleményformáló, aki belülről látta nemcsak a magyar politikai közgondolkodást, hanem markáns alakítója volt egykor a liberális párt színeiben, rövid ideig elnökként is. De nem tudják neki megbocsátani a baloldalon – mondja Kőszeg, hogy négy éven át a Fidesz képviselője volt. Mindegy, hogy akkor is Orbán legnagyobb kritikusa.


Ez az a pont, ahol leginkább kitapintható a magyar társadalom intoleranciája. Nincs elfogadás, a változásra való képesség elhívése. A múlt azon pillanatát, amiben más a másik mozdulatlan képpé merevíti ki, s mindegy, hogy azóta mit hisz, miként viszonyul, mit cselekszik, nincs megbocsátás! Az élet tévedései ebben a konstrukcióban helyrehozhatatlanok. Ebben a gondolati rendszerben Saulnak nem lehet Pállá lenni.

Ez ráült az egész magyar társadalomra. Ha keressük a múlttal való szembenézés hiányának eredőjét, valahol itt kellene tapogatózni. Ezek magyarázatot adnak arra, hogy miért kifizetődőbb hallgatni, tagadni, hazudni, s miért nincs, nem lehetett katartikus erejű a besúgók önfeladása. (Nagyon kevesen voltak, akik megtették, azokat sem becsülte vagy állította például a társadalom nagy nyilvánosság elé, talán azért sem, mert nem érte el ezeknek száma a kritikus tömeget). Nem volt igény a megtisztulásra, mert nem volt remény a megbocsátásra. A társadalom, illetve az érintettek nagyon jól ismerték azt a világot, amiben benne éltek. Magukból indultak ki, ők se tennék meg, másoktól sem várták ezt el. Az, hogy az egyházban lévők sem tették meg, illetve nem volt bátorsága a másik félnek ezt kikényszeríteni vagy hamis felebaráti szeretetből Isten ítélőszéke elé utalta lelkiismereti kérdéssé degradálva az ügyet, jelzi, hogy nemcsak etikai hiátus, ami történt, hanem a teológiai meggyőződés hiányzott a bűnvallás mögül. Azért lett nehéz a tájékozódás, mert elveszett az iránytű biztonságához szükséges mágneses erőtér egyértelműsége.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2014. november 06. 21:31
Jé, ebben teljesen egyetértünk. Akkor most hogyan égesselek meg? Szóval Kőszeg Ferenc bukott szektájának a hisztijeiből a magyar társadalom egészének a mentalitására következtetni, túl bátor lépésnek tűnik.
Öreg
2014. szeptember 02. 18:13
Az 1990-es Fideszt nem szerettem, a mostani az én világnézetemet képviseli és nem érdekel, ki honnan jut oda a damaszkuszi úton. Az SZDSZ 1990-hez képest fordított úton járt. Ami Antallra vonatkozik: akik életében gyalázták és Horthy fasisztázták /egyébként Horthy nem volt fasiszta!/ azok néhány éve felfedezték Antallban a kérlelhetetlen demokratát.
Zokni
2014. július 13. 14:03
Megnéztem a cikket. Amennyire értem, - nem olvastam el alaposan, a már említett okból - szó sincs a baloldal saját gyermekei felfalásáról, amibe Szerző belekapaszkodott, hanem csak a szokásos intimferis jólértesültségről. A "SZET" meg csak egy fórum, minek legittegyletezni? T. P. leugatása meg teljesen korrekt, hiszen, hogy jön ő ahhoz, hogy Orbán "népérzékenységét" magasztalja, amikor abban a körben személyesen ő is benne volt, személyével hozzájárulva a Fidesz legitimizálásához. Tehát éppen Szerző próbálja "egysíkúsítani" a "ballib" tábort, hogy előítéleteit alkalmazhassa velük szemben. Az Szdsz "pénzcsap kezelése" c. vád nevetséges. MINDEN párt megpróbálta, és megpróbálja ma is. A privatizációs ciklus erről szólt. Jól emlékszem, amikor Orbán szinte sírt, hogy a Malév privatizációjából kimaradt, mert váratlanul megbukott... Azért még az utolsó pillanatban az állami gazdaságokat besöpörte... Amit meg MOST, négy éve csinál, az már tényleg minden elképzelést felülmúl, - most éppen a saját oligarcháját szívatja, mert túlságosan fölé nőtt... Szólni kéne nekik, hogy "...hé, itt alul azért emberek is vannak!"
bsandor
2014. július 13. 14:02
mint a friss kenyér,erkölcs nélkül kószáló állatokká vlnánk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!