Világbajnoki kedvelvevő

2014. június 11. 11:16

Rendes magyar ember, ha elegendően koros, a világbajnokságok előtt számokba fojtja magát, hogy ne a nosztalgiájába kelljen belepusztulnia.

2014. június 11. 11:16
Mélyi József
Magyar Narancs

A számolás helyett persze hazudni is lehet (kell); tegyük fel, huszonnyolc évvel ezelőtt megállt velünk az idő, és most ébredünk. Kapva kapunk rajta, hogy az időugrásra rögtön két mód kínálkozik, vagy az akkori játékosokkal és vezetőkkel élünk képzeletben tovább, és készülünk a most hirtelen előttünk álló brazíliai vébére, vagy Csipkerózsikaként, egyedül aludtunk ennyit, és az akkori eszünkkel próbáljuk felfogni, mi történik ma. Az első lehetőség gyorsan zsákutcába vezet: Mezeyvel, Egervárival, Détárival ugyanúgy szaladnánk bele akárkinek a machetéjébe, mint régen; ezt hagyjuk el. A második illúzió – amelyet nagyban segítene, hogy a ’86-os vébé rendezését majdnem Brazília kapta; ’82-ben, amikor Kolumbia hivatalosan is visszalépett, a dél-amerikai országok a brazilok érdekében a bojkottra is hajlandóak lettek volna, írta ’83 februárjában a Labdarúgás – már érdekesebb, igaz számos egyszerűsítést igényel. Mindenekelőtt akkori agyunknak racionálisan el kellene magyarázni a mai magyar futballt, Kubatov Gáborral, Dzsudzsák Balázzsal, Pancho Arénával; egyrészt logikus lenne, és sírnánk és nevetnénk, másrészt nem hinnénk magunknak, így labdarúgásunk tragédiájának teljességétől tekintsünk inkább el, koncentráljunk a résztvevőkre. Ebben a körben viszont azzal kell egyszerűsítenünk, hogy közben a világ kifordult sarkaiból, nincs Szovjetunió (Ukrajnáról szerencsére itt nem kell magyarázkodni), egyesültek a németek (itt van nekünk például Thomas Doll); de eltekintünk a Goodbye, Lenin szüzséjétől is. Sőt, ha nem akarunk bajt, szintén elvonatkoztatunk a tudomány átalakulásától, a számítógéptől és minden tartozékától – bár az 1986-os világ bizonyos tekintetben mégsem volt annyira távoli: »a labdarúgó-vb utolsó két napján jelentkezik legközelebb a televízió Hétvége című műsora. Erre a remélhetőleg sok milliók által nézett műsorra Számítógépes Góltotó játékot hirdet az MTV, a Képes 7 Szerkesztősége, a SZÜV, valamint a Hírlapkiadó Vállalat. Fődíj: egy Dacia gépkocsi« – olvasható egy korabeli sajtótermékben. Az időhidat is egy újsággal tudnánk legjobban megalkotni: elég, ha az újságostól (nem a karikás trafikban kérdezősködünk) a Képes Sport aktuális VB-számát kérjük. Meglepetésre sok poszter van benne, olyan, mint egykor az NSZK-ból kapott, vagy Jugoszláviában beszerzett Bravo vagy Popcorn, régebben vastagabb is volt, de mégis, a folytonosság nominálisan megvan.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2014. június 11. 17:01
Ebben nem csak az a baj, hogy mondani való nélküli zagyvaság, de ráadásul befejezve is úgy van, mintha hirtelen elzavarták volna a számítógép elől. Arra azért futotta, hogy Kubatovozzon egyet és Pancho Arénázzon. A Dzsudzsák kapcsán sem értem mit akart.
Wendriner
2014. június 11. 12:50
Ezmiez?
Jason Bourne
2014. június 11. 12:17
A lényegre, haver. A lényegre! Mit akartál közölni?
imres
2014. június 11. 11:53
Mélyi elvtárs! Mielőtt hozzáfogsz az íráshoz, egy kérdésre a választ mindenképp meg kell hozni. Lehetőleg korrektül. Van-e mondanivalód? Ez most nem jött össze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!