Temetés újra meg újra – A szabadság ténye és ünnepe közti különbségekről

2014. június 16. 12:51

A fiatalság nevében Orbán jelezte, hogy nem tartja politikai, eszmei és részben erkölcsi értelemben sem elődjének Nagy Imrét.

2014. június 16. 12:51
narancsblog
Magyar Narancs
Orbán Viktort kétségkívül a rendszerváltoztatás emelte fel, s ő élt is a kivételes történelmi szituáció számos lehetőségével, de nem ő hozta el a rendszerváltást. Bár az is jellemző, hogy jobbára azon lehetőségeivel élt, melyek az elitcsere révén adódtak. Ezzel együtt eszünk ágában sincs tagadni 25 évvel ezelőtti beszédének jelentőségét, még ha ez a jelentőség nem is az, mint amit most sugalmaznak, hogy a beszéd hatására ijedtükben semmi perc alatt kitakarodtak a ruszkik; annak a beszédnek jóval inkább közhangulat-javító hatása volt, leginkább annyiban, hogy a dolog nyilvánosan is szóba hozható, van esély rá, hogy a nagy dolgok majd ne teljesen a nép háta mögött történjenek (hogy ez mennyire jött be, mára már eldöntötte a történelem). Ám annak az Orbán-beszédnek volt egy másik, kevésbé felkapott aspektusa is, aminek valóban máig ható jelentősége van. Az tudniillik, hogy Orbán – bár a tisztelet szavaival és óvatosan, de azért határozottan – eltolta magától Nagy Imrét és társait. Erre senki nem figyelt, vagy inkább szemérmesen elfordította a fejét, pedig a mából visszanézve történelmi fordulat vagy éppenséggel a fordulat fájó hiánya. Már akkor sejthettünk volna valamit. A parlament 1990-ben Csurka és hívei nyomására kihagyta az 1956-os törvényből Nagy Imre emlékét, s ezen akkor talán már nem csodálkozott senki – egyebek mellett e beszéd nyilvánvaló hatására. Hisz a fiatalság nevében Orbán jelezte, hogy nem tartja politikai, eszmei és részben erkölcsi értelemben sem elődjének Nagy Imrét. Ma ez már kánon, noha addig, az újratemetésig a magyarság ilyesmin gondolkodni hajlandó (merő) része hajlott úgy tartani, hogy Nagy Imre egyenlő a magyar szabadsággal, amiért az életét adta. Ez ma nem így van, ma egyre inkább az a pálya, hogy Orbán Viktor egyenlő a magyar szabadsággal.

Ehhez pedig Nagy Imrét újra meg újra el kell temetni, csak annyi a különbség, hogy immár nem jeltelen sírba, arccal lefelé, kátránypapírba csavarva, hanem hamis ünnepek csalárd szavaival.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2014. június 16. 20:24
A valóság inkább az, hogy ti nem tudtok mit kezdeni Orbánnal. Miután az egyetlen politikus, aki beírta a nevét megfellebezhetetlenül a magyar történelembe a rendszerváltás után. Se közelben, se távolban sehol senki. A baloldalon aztán pedig végképp.
puszika
2014. június 16. 19:42
Mit is várhatnánk a Mancstól. Ezért megpróbálom felfrissíteni az emlékezetüket. 1956 október 6.Rajk és társai temetésének napja. Többek között APRÓ ANTAL is beszédet mond. Íme:"Elvtársaink sírja előtt, valamennyi kommunista nevében megfogadjuk,hogy tanulva a múlt hibáiból,mindent megteszünk azért,hogy soha többé olyan szörnyűségek elő ne forduljanak,mint amelyeknek drága elvtársaink áldozatul estek." Nos ,néhány hét mulva,a forradalom bukása után,a tömegesen végrehajtott akasztások és főbelövések közben,ugyanez az APRÓ ANTAL még erélyesebb eljárásokat követelt Kádár Jánostól. Bizony Magyar Narancs,sokszor kell temetni,mert a kommunista nem változik csak átalakul!!!
Box Hill
2014. június 16. 18:04
Nagy Imréről: 1944-es hazatéréséig, abban az országban, ahol emigránsként élt, a kommunista vezetés működése következtében mintegy 28 millió ember szenvedett erőszakos, időelőtti halált. (R. J. Rummel, Hawaii Egyetem) Mezőgazdasági szakemberként, az a mezőgazdaság, amelyben dolgozott, az egy főre eső gabona és hústermelésben csak 1956 környékén érte el az 1913-ban termelt szintet.(I.G. Dyadkin) Bibó István véleménye: "Valamiképpen az összes Moszkvából, Sztálin árnyékából jött kommunistában, Nagy Imre kivételével, volt valami embertelen." (Rainer M. János: Nagy Imre, politikai életrajz I. 297.old.) Mivel én is eltöltöttem néhány évtizedet külföldön, tudom, hogy a jószándékú ember meg tudja ítélni, mit szeretne onnan importálni társadalomszervezésből szülőhazájába. A fentieket semmiképp. Nagy mégis ezt tette. A kérdés az, hogy miért?
várúr
2014. június 16. 17:15
Épeszű és ép erkölcsű ember semmilyen értelemben sem tartja elődének Nagy Imrét. A lánya tartsa elődének. Minket a saját elvtársai által kivégzett Imre bácsival hagyjanak békén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!