Civil=jó, párt=rossz?

2014. június 12. 08:54

Egyszer és mindenkorra le kell számolni azzal az illúzióval, hogy ami civil, az jó, ami pedig pártpolitika, az rossz.

2014. június 12. 08:54
Sabater
hvg.hu

Mégpedig azt, hogy a sajtószabadságért vagy bármely más valóban nemes és támogatandó célért úgy lehet legeredményesebben küzdeni, ha ezt a kormányt – amely mindent maga alá gyűr – valakik leváltják. Kormányt váltani pedig demokráciában úgy lehet, hogy valaki megnyeri a választást, aki nem a kormánypárt (és remélhetőleg nem a Jobbik). Lehet úgy érvelni, hogy Magyarország ma már ilyen szempontból nem demokrácia, de akkor érdemes levonni azt a következtetést is, hogy forradalomra van szükség. Ilyet én azért nem állítanék: a magyarországi autoriter rendszernek éppen az a sajátja, hogy nem alkalmaz nyílt elnyomást. Azaz bármennyire is nehéz, elméletben nem lehetetlen legalábbis azt elérni, hogy az emberek érezzék: Magyarország nemhogy nem teljesít jobban, de négymillióan élnek a létminimum alatt, és a szám egyre növekszik. Hogy ez a kormányzás minden korábbinál korruptabb és agresszívebb. Hogy mindenki fenyegetve van. És hogy ez tarthatatlan.

A tüntetést szervező civilek és ellenzékiek egyaránt ezt gondolják. Ebből még nem következik, hogy össze kell a korábbi elittel olvadni (ahogy a Milla tette), pártot sem kell alakítani (mondjuk a Védegyletből kinőtt LMP mintájára), de még csak fel sem kell engedni politikusokat a színpadra.  Viszont észre kell venni: attól még, hogy egy politikai akció tisztán „civil”, nem lesz sem hatásosabb, sem jobb, sem kevésbé kínos. Sőt, a politikai céllal létrejött, politikai hatást elérni kívánó civilek teljesen természetesen alakulnak párttá, kötnek szövetséget a korábbi establishment tagjaival vagy más, újonnan létrejött pártokkal.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horlas
2014. június 12. 15:31
Tiborc panaszai #2345.
citizen queen
2014. június 12. 11:05
Szerintem a "civil" nem jelent automatikusan kormányellenest. De amíg nálunk minden lóf.szjóska kormányellenes, jellemzően bal-lib ideológiájú gittegylet "civilként" próbálja eladni magát, addig sajnos amortizálódni fog ez a jelző is, ugyanúgy, mint a "liberális", a "demokrata", és a "független". Kíváncsian várom, mi lesz a következő hangzatos jelző, amire rátelepednek.
ördöngös pepecselés
2014. június 12. 10:18
"a magyarországi autoriter rendszernek éppen az a sajátja, hogy nem alkalmaz nyílt elnyomást" hülye vagy sabater Ez azt jelenti hogy attól antidemokratikus hogy demokratikus, nem? Pont mint a DK ami attól demokratikuis hogy Fletó antidemokratikusan(2006) lett vörösvesztő és hazug emberből igazmondó a balfenéken
formaegy
2014. június 12. 09:43
Ha ezt a szót hallom, vagy olvasom, hogy civil - már tudom, hogy nagyobb hazugság következik, mint ha valamelyik pártot hallanám, vagy olvasnám. Gerinctelennek tartom, hogy egyes tömörülések a "civil" szó mögé bújnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!