Mi lesz az izraeli bevonulás után?

2014. július 22. 09:59

A harcok rövidtávú beszüntetését paradox módon segíti a szárazföldi beavatkozás.

2014. július 22. 09:59
Csepregi Zsolt
DiploMaci

A konfliktus megnyugtató lezárását ne várja senki, a Hamasz legitimitását éppen az Izraellel szembeni fegyveres ellenállás adja, így erről nem mondhat le, még ha ezzel túszul is ejti saját lakosságát. Izrael szárazföldi »bevonulása« egyelőre igencsak limitált, valószínűleg nem kívánnak beleesni a gázai terrorszervezetek csapdájába, amely a sűrűn lakott területekre kívánja becsalogatni az izraeli fegyveres erőket, ahol a háztól-házig tartó küzdelemben az izraeli katonák erősen sebezhetőek, a palesztin civileket pedig itt is pajzsként tudják felhasználni. Az izraeli vezetés egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy, ahogy eddig is, az iráni és szíriai rakéták ne találnának utat Gázába, valószínűsíthető, hogy az egy-másfél éves nyugodt(abb) periódust követően újabb harcok jönnek.A nemzetközi közösségnek »sürgősebb” dolgai is akadnak (hiszen polgárháború dúl többek között Irakban, Szíriában, Líbiában és Ukrajnában is), mint az izraeli-palesztin konfliktus megnyugtató lezárása a már sokszor vizionált kétállamos formula keretében. A harcok rövidtávú beszüntetését viszont paradox módon segíti a szárazföldi beavatkozás, egyrészt a Hamasz ennek során jóval több izraeli katonát ölhet meg, mint az indirekt rakétatámadások során, „sikereket« mutathat fel, így belemehet egy tűzszünetbe. Izraelnek is egyre sürgősebb lesz a tűzszünet, hiszen nem kívánja katonáit huzamosabb ideig kitenni egy felőrlő, városi hadjáratnak. Emellett az izraeli vezetésre gyakorolt belső és külső nyomás is egyre erősödni fog a halálos áldozatok számának növekedésével mindkét oldalon, így út nyílhat a politikai megoldás előtt, amely azonban valószínűleg nem nyújthat tartós megoldást.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. július 22. 14:09
kivonulás
ottapont
2014. július 22. 14:07
'A nemzetközi közösségnek »sürgősebb” dolgai is akadnak (hiszen polgárháború dúl többek között Irakban, Szíriában, Líbiában és Ukrajnában is), mint az izraeli-palesztin konfliktus megnyugtató lezárása a már sokszor vizionált kétállamos formula keretében.' Sürgősebb dolgai? Hatvan pár éve?? Ugyan! Az ENSZ Izraellel kapcsolatos tervezett szankcióit az USA vétózta meg rendre. Hogy mi lesz a bevonulás után azt már közölte az izraeli lakásügyi miniszter: újabb telepek, sokkal több. Mint megoldás! Erre ment ki az egész, további durva terjeszkedés, további elüldözések, terror.
neuhistoriker
2014. július 22. 11:37
http://kuruc.info/r/39/130672/
leech
2014. július 22. 11:01
Mi lesz ? Az lesz , hogy a zsidók módszeresen kiirtják a palesztínokat, USA támogatással ! Ehez a "jó" péda az indiánok holokausztja. A világ pedig elfordítja a fejét. Ez lesz !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!