Nagyot és szépet, emberit s magyart

2014. július 23. 12:59

Megtépázott közösségünkben még mindig ott parázslik az igény a magyarság közös megélésére, akár ilyen szimbolikus gesztusokkal is.

2014. július 23. 12:59
Földváry István
Közbeszéd

„Nem szeretném bő lére ereszteni a gombaszögi élménybeszámolót, ilyen hamar a Tábor vége után nem is lenne szerencsés értékelni a történteket. Az ember fejében cikáznak a gondolatok, még emészti az élményeket. Fáradt, de máris hiányzik neki az évenként szűk egy héten keresztül megélhető életérzés, a nyüzsgés, a közösségi eufória. Egyetlen rövid történetet szeretnék bemutatni.

A fullasztó melegben zajló várölelés napján, a regisztrációs pultnál ülve hozzám lépett egy hetvenes évei végén járó idős hölgy. A keze remegett, minden adatát én jegyeztem fel a regisztrációs ívre. Láthatóan nem esett jól neki a meredek emelkedő következtében szükségszerűen nehézkes mozgás. Mégis, ünneplőbe öltözve felsétált a várhoz, majd gyors egymásutánban meghatódva többször megköszönte, hogy megszerveztük a rendezvényt. Mi köszönjük, hogy részt vett a várölelésben.

Megtépázott közösségünkben még mindig ott parázslik az igény a magyarság közös megélésére, akár ilyen szimbolikus gesztusokkal is. Ha képesek leszünk túllépni közéletben uralkodó szörnyű állapotokon – a pártpolitikai árkokon – talán újra felépíthetünk egy olyan magyar intézményrendszert, amiben ugyan a szlovák állami keretek között, de részben mi magunk irányíthatjuk a sorsunkat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2014. augusztus 07. 10:22
Nem lehetne intézményrendszere nélkül? Már a sorsunkat is csak intézmények függvényében vagyunk képesek értelmezni? Egy nép nem intézmény. Egy kultúra sem, akkor sem az, ha úgy tüntetik fel azok, akik rajta piócáskodnak. Próbáljuk a sorsunkat úgy a kezünkbe venni, hogy semmilyen intézmény, sem rendszer nem tudja kiirtani. Esetleg egy népirtás...
Ángyán Páván
2014. augusztus 06. 17:20
Nem lehet túllépni, mert van egy közösség, amelyiknek a háború óta előjogai vannak a gondtalan, henye luxuséletre. Erről érthető módon nem szivesen mond le.
kurbitalis
2014. augusztus 03. 15:43
Nagyon szép! Öröm volt olvasni a jó hírt! Csak így tovább! :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!