Nem maradhat együtt Munkácsy Krisztus-trilógiája, a CÖF csalódott

2014. július 10. 15:49

Sikertelenek voltak a Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményéről folyó tárgyalások, így a mű visszatér Kanadába. A CÖF elégedetlen a tárgyalások eredményével: arra próbálják rávenni a kormányt, hogy vásárolja meg a művet a Hamilton Művészeti Galériától. Tavasszal 18 ezren aláírásukkal támogatták a kezdeményezést.

2014. július 10. 15:49

Nem maradhat együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, miután a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel – közölte Nehéz Attila, a Déri Múzeum szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a Krisztus Pilátus előtt című kép tartós bérleti joga július végén jár le, és mivel a képet az elkövetkező hetekben elő kell készíteni a tengerentúli szállításra, már csak vasárnapig látható együtt a trilógia Debrecenben. A látogatók várható nagy érdeklődésére való tekintettel pénteken és szombaton délelőtt 10 órától 22 óráig tartják nyitva a múzeumban Munkácsy Termet, vasárnap pedig a szokásos nyitva tartás mellett, 10 és 18 óra között látható a Krisztus-trilógia.

Az Ecce Homo című kép a magyar állam, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő tulajdonában van, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Művészeti Galériáé. Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó monumentális méretű alkotásait először 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség a debreceni Déri Múzeumban. A három alkotást 2010 és 2012 között Pécsett és Budapesten, majd Bécsben is bemutatták.

A CÖF csalódott a tárgyalások sikertelensége miatt

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) csalódott, hogy nem maradhat egyben Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, mert nem vezettek eredményre a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvásárlásáról folytatott tárgyalások – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a CÖF alapító szóvivője.

Bencze Izabella közölte: a kialakult helyzetben egyeztetni akarnak a civil szervezeten belül arról, hogy milyen lépéseket tehetnek a három mű egyben tartása érdekében. Továbbra is reménykednek abban, hogy a kormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

Emlékeztetett arra: tavasszal 18 ezren támogatták aláírásukkal azt a kezdeményezésüket, hogy a kormányzat vásárolja meg a kanadai Hamilton művészeti galériától a festményt és kérésüket eljuttatták Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Arra számítottak, hogy a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának keretében lehetőség nyílik a festmény megvásárlására.

Arról is szólt: attól tartanak, amennyiben a Krisztus Pilátus előtt című művet elszállítják, a debreceni Déri Múzeumból kikerül a Golgota című kép is, ami Pákh Imre tulajdona. Információi szerint ugyanis két vevő is jelentkezett az alkotásért, amit eddig azért nem adott el a műgyűjtő, mert arra számított, hogy a magyar állam segítségével sikerül egyben tartani a trilógiát – mondta Bencze Izabella.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2014. július 10. 18:56
Ha Kanadában egy nívós múzeumban lesz kiállítva, például Torontoban, akkor nem kell megvenni, mivel ott is láthatnák Munkácsy zsenialitását, ami végeredményben Magyarországnak is jó. Akkor viszont, ha el lenne dugva valahol, akkor meg kell szerezni.
=nessuno=
2014. július 10. 18:11
Államosítsátok, ahogy sok minden mást. Nevetséges.
Kárpáti Zoltán
2014. július 10. 17:18
Ne féljünk használni a cigányainkat! Ha már nem hiába születettek ők. Talán ők a mi csodafegyvereink.
Kárpáti Zoltán
2014. július 10. 17:03
"a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő tulajdonában van" Ő hazafiságból eladja a magyar államnak. Cserébe kap valami haza hőse érdemrendet. "a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Művészeti Galériáé" Arra meg aduász. Csak össze kell rakni az egymás melletti aktuális két fő szalagcímet: Miskolc és Kanada.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!