Keleti keresztények, nyugati nyugalom?

2014. július 24. 14:17

Az EU és a nyugati világ ma fél a keményebb fellépéstől. Ejnye-bejnyézésre van csak ereje, bármiféle katonai akciótól kirázza a hideg, miközben a másik fél csak a keményebb fellépésből ért.

2014. július 24. 14:17
Szilvay Gergely
Reflexió

„Ugyanakkor úgy érzem, hogy mi itt, Európában – jólétünkben – elpuhultunk a nem keresztény kultúrájú közegben élő testvéreinkhez képest. Bőségben élünk, és mégis sokkal kevésbé tudunk például böjtölni, mint azok, akik jobban hiányt szenvednek, nincs mögöttük jóléti állam. Nekik több okuk lenne siránkozni böjti engedményekért, mégis valahogy jobban megy nekik a böjt... Ez csak egy példa a sok közül. El vagyunk tunyulva, ez nem csak a mi hibánk, de fel kellene ismernünk.

A politikusok megteszik Európában, a nyugati világban, amit megtehetnének az üldözött keresztényekért?

Egyértelműen nem teszik meg. Egy technokrata bagázzsal van dolgunk, akik félnek egységesen fellépni ebben az ügyben. Ha valami nagyon rossz bizonyítványt állít ki a nyugati világ politikusairól, kiemelten pedig az EU politikusairól, akkor az ez. Emberi jogi és demokrata álmokat kergetnek, s nem képesek ilyen ügyben egységesen fellépni, de még egy nyilatkozatot sem tesznek. A fő baj, hogy csak a saját értelmezési keretükben tudják nézni a problémát, és nem tudnak belehelyezkedni a másik fél, jelesül például a muzulmán világ értelmezési keretébe. A másik gond, ami ebből fakad, s az orosz-ukrán konfliktus kapcsán is láthattuk: az EU és a nyugati világ ma fél a keményebb fellépéstől. Ejnye-bejnyézésre van csak ereje, bármiféle katonai akciótól kirázza a hideg, miközben a másik fél csak a keményebb fellépésből ért. Ezen felül egy szervezet, ami nem igazán vállalja fel kereszténységet, nem is biztos, hogy magáénak érzi az üldözött keresztények ügyét. Persze az EU külpolitikai törpe, itt maximum a nagyobb államok együttműködése, vagy a NATO jöhetne szóba. Az emberi jogok abszolutizálása miatt pedig az olyan kölcsönösségi feltételek sem jutnak eszébe Európának, hogy ha ott, mondjuk, Szaúd-Arábiában nem építhetnek templomot a keresztények, akkor itt sem építhetnek mecsetet a muzulmánok. Pedig más esetekben nem riadnak vissza ugyanezek a politikusok hasonló zsarolási potenciálok kihasználásától, holott például a kereskedelmi szankciók is érintik az ártatlan lakosságot. Az Irakban előrenyomuló »Iszlám Állam«-mal szemben simán katonai fellépésre lenne szükség, el kéne törölni a föld színéről, mert az iraki kormány túl gyenge.”
 
 
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. augusztus 26. 17:51
Ez a bagázs csak a haszonért, tőkéért, profitért tud harcolni, hisz nincs más Istene csak a Pénz! Nincsenek elvei, ideái, semmilyen pozitív érzés nem munkál benne, csak a mohó gazdagodás.
Sulammit
2014. július 31. 20:30
"de egyetlen embert sem ismerek, aki életében szó szerint, teljes mértékben betartaná a keresztény vallási előírásokat, például a böjtöt." Én meg csak ilyeneket ismerek. A kereszténység egy életforma. És a böjtöt könnyű betartani. "Lehet, hogy valami eldugott kolostorban akadhat ilyen, de a hívők, papok között aligha." Csak, hogy tudd, a kolostorban is papok élnek. "Igazából már a sokkal vallásosabb középkorban sem tartották be ezeket." "a nyúl nem hús" Hát ezeket az információidat honnan vetted?
Sulammit
2014. július 31. 20:30
Ahová betette a lábát az usa ott kő kövön nem maradt. Szíria, Libanon, Afganisztán. A fegyvergyárosok irányítják évtizedek óta ezt az államot. Az elnök, csak egy báb. Szaddamnál nyugodtan éltek a keresztények. Obama támogatja fegyverekkel a kormánnyal szemben állókat.
Sulammit
2014. július 31. 20:30
"Lehet, hogy valami eldugott kolostorban akadhat ilyen, de a hívők, papok között aligha." Szerintem a böjtölés be nem tartására, amit @Akitlosz állított jobb lett volna reagálnod. Az csak természetes, hogy a kolostorokban szerzetesek élnek. De akinek válaszoltam nem természetes, hogy ők felszentelt papok. Az, hogy van köztük 2-3 laikus testvér... most kezdjem el magyarázni, hogy ez mit jelent? Nem tartozott szorosan a témához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!