Egy hang a gettóból

2014. augusztus 04. 16:31

Muszáj lenne végre eldöntenie a hazai (szak)sajtónak, hogy a könnyűzenére a kultúra részeként tekint, vagy csak színtiszta üzleti vállalkozásként.

2014. augusztus 04. 16:31
Czutor Zoltán
Index

Azért a most megítélt alkotói támogatás is sok száz szerzőt támogat az erre bejelentkezett kb. 1200-ból. Mindazonáltal a legfrissebb és a korábbi pályázati eredményekből is egyértelműen látszik, hogy az utóbbi években bármilyen könnyűzenei támogatást igénylő és azt megkapó személyek 70-80 százaléka nagyjából ugyanaz a szerzői, előadói (300-400 főből álló) kör. Ez kormányzattól, intézményektől teljesen független tény és nyilvánvalóan azt mutatja, hogy Magyarországon aktuálisan kik foglalkoznak szakmailag is elismert módon ilyen jellegű alkotói tevékenységgel. A támogatottak személyi összetétele – még ha erős szándék is van rá – lassan változik, de ez valószínűleg így természetes. Nem változik nagyot egyik évről a másikra az elismert színészek, írók, vagy egyéb szellemi foglalkozásúak állománya sem.

Politikai preferenciáit tekintve pedig ez a csoport – nyilvánvalóan a könnyűzene egyik attribútuma miatt – zömében a hatalomra, a fennálló rendre mindig gyanakvóan tekintő, azzal nem szívesen parolázó alkotókból áll, legyen bárki is kormányon. A kevés kivétel ellenére is indokolatlan, értelmetlen és kártékony egy kalap alá venni olyan – a sok száz támogatottból önkényesen válogatott – zenészeket, akiknek nem csak a kedvelői, hanem utálói sem alkotnak olyan halmazt, amelynek szemmel látható metszéspontja lenne.

Szerintem az adekvát véleménynyilvánítás az lehetett volna az Index részéről, ha kijelenti, hogy idén csak a szar zenészek kaptak könnyűzenei támogatást. Mert ezzel – még ha nem is értek egyet – nem vitatkozhatom.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. augusztus 04. 20:56
Megalkottad az "egyemista" kifejezést. Innen bármit teszel....
lynx
2014. augusztus 04. 19:55
http://youtu.be/0qHlVyQRX_k
indiáner
2014. augusztus 04. 19:37
A szerző a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnökségi tagja, az Artisjus vezetői tagja, zeneszerző-szövegíró, a Belmondo frontembere
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!