Szelektívet a szemétbe? Félreinformál a 444 és a hvg!

2014. augusztus 11. 11:56

Ebben csak az a szomorú, hogy az újságírás olyan szintre süllyedt, hogy minden fajta megerősítés nélkül bármit leközölnek a nagy portálok, ahelyett hogy telefonálnának egyet.

2014. augusztus 11. 11:56
Hankó Gergely
Hulladékból termék

„Számtalan videót láttunk már, amin unatkozó, izgalomra vágyó otthon ülők lekameráznak egy hulladékot begyűjtő autót, majd országba-világba kikürtölik, hogy márpedig kérem, itten összeöntötték a hulladékot! Igen, valamiért perverz vágyat érzünk, hogy egy működő rendszert megkérdőjelezzünk. Vagy csak a lustaságunk miatt keresünk kibúvót!???

Most a 444.hu és a HVG is farkast kiált egy nyíregyházi »home video« kapcsán, ahelyett hogy szakértőhöz fordultak volna. Igaz, így sokkal több »like«-ot söpörtek be, a több tízezer ember félreinformálása pedig mellékes…? Ez annyira méltatlan ekkora hírportáloktól, hogy az elképesztő! Meddig mehet ez még? Nem terheli őket felelősség? 

(...)

Összeöntés 3 felvonásban

1. ÖSSZEÖNTÉS ÉS SZELEKTÁLÁS, AVAGY MINDEN KEZDET NEHÉZ

A probléma, vagy városi legenda nagyon régi keletű. Röviden annyit érdemes tudni, hogy egy szelektív hulladékgyűjtési rendszer beüzemelésénél az első pár hónapban nem éri meg külön-külön üríteni a gyűjtőket, mert a lakosság tanulja még a rendszer használatát. DE EZ 10 ÉVE VOLT, KÉREM!!! Akkor még nem voltak olyan válogatócsarnokok, ahol pillanatok alatt szétválogatja az automatika a hulladékot. Tehát egy évtizede még tényleg volt rövid ideig összeöntés, ez már azonban rég a múlté!

2. SZEMETES KÜLCSÍN, SZELEKTÍV BELBECS

Az összeöntés második variációja, amikor kívülről úgy tűnik felülről egybe öntik egy konténerbe a hulladékokat, mindeközben persze külön-külön rekeszekbe ürít a begyűjtő autó. Ez a módszer is sok helyen működik, mi anno Baján fotóztuk ezt a megoldást. Az ürítésnél egyenként borítja ki a rekeszek tartalmát a teherautó, s a hulladék utóválogatásra kerül, majd hasznosítják és sok száz termék készül belőle.
szelektív, hulladék, hulladékgyűjtés, hulladékgyűjtő kocsi, szelektív hulladékgyűjtés

Forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/szelektiv/miert/

3. KÖZÖS UTAZÁS, ABRAK MEGTAKARÍTÁS

Jelen esetben azonban egy harmadik esetről beszélünk, amikor is összeöntik, de csakis azért, hogy ezzel üzemanyagot és kilométereket spóroljanak. A begyűjtött hulladék Nyíregyházán a Regionális Hulladékkezelő Üzembe kerül (4551 Nyíregyháza - Oros, Szállási u. 72.), ahol a papírt 3 felé (újság, karton, színes), a műanyagot pedig 6 felé válogatják (PET-palackokat szín szerint, fólia, kupak). És ez így megy már hosszú évek óta, minden évben több ezer tonna értékes másodnyersanyagot hasznosítva ezzel!

A Térségi Hulladék - Gazdálkodási Kft. cikke erről itt olvasható: http://www.thgkft.hu/template/hirek/2014-1/319-egybegyujtve-is-van-ertelme

(...)

PÁR NÉZŐÉRT, OLVASÓÉRT BÁRMIT!!!

Sajnos nem ez az első eset, amikor sok-sok ember kemény munkáját egy pillanat alatt lenullázza a média… Pár éve a Heti Hetesnek kellett levelet írnunk, mert Hernádi Judit művésznő mondta azt, hogy zavarja a szelektív üveg hulladékgyűjtő zaja és nem is érti ezt az egészet, mert Ő tudja, hogy összeöntik… Levelünket beolvasták a következő műsorban és gúnyt űztek belőlünk…

Nemrég pedig az Édes élet című értékteremtő reality showban húzták át az újrahasznosítást egy kijelentéssel. S íme a legújabb felkapott sztori, a nagy-nagy nyíregyházi összeöntés. Ebbe csak az a szomorú, hogy az újságírás olyan szintre süllyedt, hogy minden fajta megerősítés nélkül bármit leközölnek a nagy portálok, ahelyett hogy telefonálnának egyet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. szeptember 13. 13:34
Kupak: Újpesti Cseriti?
Nannyó
2014. szeptember 04. 23:18
Nemolyrég kaptam egy értesítést a szolgáltatómtól, hogy ezentúl a kerti zöldhulladékot méteres darabokra összevágva kérik a mellékelt hulladékgyűjtő zsákba kitenni a kapu elé a szemétszállítás napján. Én, a lelkes állampolgár ezt cselekedtem. A meglepetés csak akkor ért, amikor a vegyes hulladékkal teli szemetest kiürítették, a mellé készített zöldhulladékos zsákot meg otthagyták a kapumban... A következő szállítási napon a zöldhulladékkal teli zsákot beletettem a vegyes hulladékos szemetesbe és mitadisten, így meg tudtam szabadulni tőle...
atila68
2014. augusztus 26. 22:29
Hogy is mondta 'Hülye' Laci a 444 Bayer Zsoltja? Idézem: "nem hiszek abban, hogy a sajtónak úgy általában különösebb felelőssége lenne azért, amit ír, hiszen felnőtt embereknek írja" A Zink kimaradt a felsorolásból.
Öreg
2014. augusztus 21. 01:22
HVG, 444, stb: nem azért vagyunk, hogy terjedjenek valós hírek, hanem teret adunk /a valós, vagy hazug/ kritikának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!