Devizahitelek: titkosak az infók a valódi kárról

2014. augusztus 07. 14:58

Ezek a perek arra jók, hogy cirkuszt adjanak a népnek, amíg a háttérben folynak az egyeztetések. Interjú.

2014. augusztus 07. 14:58
Lázár Dénes
Figyelő

Miért akarnák a bíróságok minden áron érvényben tartani a szerződéseket? 

A jog betartása és a szerződések felbontása lényegesen több veszteséget okozna a bankoknak, mint az, hogy most törvénnyel átírják a szerződés egyes feltételeit. Sok bíró valószínűleg azt hiszi, az ország érdeke az, hogy érvénytelen szerződések érvényben maradjanak, mert így elkerülhető egy esetleges pénzügyi válság. A gond az, hogy azok a bírók, akik ezt gondolják, nem értik a hatalmi ágak szétválasztásának lényegét. Azt, hogy minden hatalmi ágnak megvan a pontosan körülhatárolt feladata. A igazságszolgáltatásé az, hogy kikényszerítse a törvények betartását. A végrehajtó hatalomé pedig az, hogy gondoskodjon a gazdasági stabilitásról. Ha egy bíró úgy hoz ítéletet, hogy semmibe veszi a törvényeket annak érdekében, hogy védje a gazdasági stabilitást, akkor azzal rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét és túllépi a hatáskörét. (...)

Megfordult a bizonyítási teher, most a bankoknak kell bírósághoz fordulniuk, ha bizonyítani akarják, hogy nem volt tisztességtelen az egyoldalú kamatemelést, költségemelést, díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötés. Elképzelhetőnek tartja, hogy a pénzintézetek megnyerik ezeket a pereket?

A bankok és a kormány közötti huza-vona nem a bíróságokon fog eldőlni. Egyik érintett félnek sem érdeke az, hogy a nyilvánosság ellenőrizni tudja, milyen érdekek mentén születik megoldás. Emiatt a bankok és a kormány közötti viták zárt ajtók mögött fognak zajlani. Az országban egy szűk hatalmi elit fogja ismerni a részleteket. A lakosságnak csak a számlát kell majd kifizetnie. A bankoknak egyébként semmi okuk nincs bízni abban, hogy a bíróságok függetlenül fognak dönteni. Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a bíróságok nem függetlenek a végrehajtó hatalom akaratától. Valószínűleg, ezeknél a pereknél sem lesznek a bíróságok függetlenek. Ezen kívül a perek elintézésére megszabott szűk határidők teljesen komolytalanná teszik ezeket az eljárásokat. Ezek a perek arra jók, hogy cirkuszt adjanak a népnek, amíg a háttérben folynak az egyeztetések.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. szeptember 17. 16:23
Akkor egyszerűbb, ha fizetnek. Egyébként minél jobban siránkoznak a bankok annál tisztábban kirajzolódik az évszázad üzlete volt amint minden bőrt lenyúztak az áldozatokról. Most ennek egy részét vissza kell fizetni. Helyesen!
Agricola
2014. augusztus 15. 14:47
A körülmények hatalma a vágyaknak határt szab. Akiknek rövid a memóriája, mint a nyúl farka, azok szívesen megfeledkeznek arról, hogy a devizahitelezés észnélküli kiterjesztése a ballib kormányok részéről hatalmas teher a lakosság és a bankok számára is. Sok százezer devizahiteles pusztulása a bankoknak sem kedvezhet. A rengeteg kezükbe került jelzálog nem lesz értékesíthető, így a bankok sem juthatnak a pénzükhöz. A bankoknak is kell némi hajlékonyságot tanúsítani és okos jogászoknak meg kellene találni azt a formulát, amelyik elhozhatja a megoldást.
Peter8811
2014. augusztus 15. 14:46
Ez melyik figyelő a Helsinki, Svéd, vagy a Norvég alapfigyelő?
Ángyán Páván
2014. augusztus 15. 14:46
Ez a figyelő csak akkor figyel, ha a Zorbán van kormányon? Ménem jajveszékeltél 2005-ben, amikor egy kilóval meg egy fleknivel bármely munkanélküli vehetett autót hitelre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!