A hagyomány mítoszába a beteg lélek kapaszkodik

2014. augusztus 03. 10:59

Alapvetően nyelvi problémának tartom a mai Magyarország közéleti betegségeit. A nyelven keresztül gondoljuk el a világot, annyi látszik belőle, amennyit a nyelv enged. Interjú.

2014. augusztus 03. 10:59
Péterfy Gergely
VS

A magyarságot éretlennek tartó Kazinczy után kétszáz évvel felnőtté vált már a nemzet?

Nehéz megkerülni ezt a metaforát, amelyben gyerekesnek, éretlennek láttatjuk saját magunkat, bár lehet, hogy a hisztérikus öregség találóbb arra az állapotra, amelyben ma vagyunk. Szakítani kellene azokkal a mítoszokkal, amelyek meghatározzák a közbeszédet, új nyelvet kellene találni a dolgainkra. Úgy látszik, ez sokkal hosszadalmasabb és nehezebb folyamat, mint azt mondjuk a rendszerváltásnál gondolni lehetett. Nyilván egy sokszoros vereséghalmazzal birkózó országban nehéz a hibákkal szembesülni, mert szinte alig találsz olyan történelmi időszakokat, amikor valami jól sikerült. Egy történelmi regény szerzőjeként persze nem kárhoztathatom azt a mentalitást, hogy túl sokat foglalkozunk a múlttal, de nyilván az is tény, hogy ameddig nem alakítunk ki tiszta viszonyt a múlttal, a jövőkép is homályos marad.

Mi kell a szembenézéshez?

Alapvetően nyelvi problémának tartom a mai Magyarország közéleti betegségeit. A nyelven keresztül gondoljuk el a világot, annyi látszik belőle, amennyit a nyelv enged. A politika, a filozófia vagy a pszichológia fogalmai máig nem tudtak elég mélyen beépülni a magyar nyelvbe, nem lettek szerves részei az anyanyelvi mentálhigiénének, fenn ragadtak a csak kevesek által bírhatóan ritka levegőjű magashegyi alaptáborokban.

Ezért nem értjük, hogy a demokrácia nem a választott többség uralma?

A magyar nem indoeurópai nyelv. Így például a demokratikus politikai kultúra fogalomtárát még távoli asszociációkkal sem tudjuk összefüggésbe hozni valamely ismerős konyhanyelvi kifejezésünkkel. A nyugati nyelveknek könnyebb dolguk van, ők közvetlenebb viszonyban vannak a műveltségi szavakkal, hiszen rokonaikat használják a mindennapokban. Nem érzem magam elég felkészültnek ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására, csak tapogatózom. És ebben a tapogatózásban az is lényegesnek tűnik, hogy az ország a szocializmus alatt lényegében 40 évet kómában töltött, és amikor felébredt, addigra a világ megváltozott körülötte. Nem beszéltük a nyelvet, amelyet körülöttünk használnak. Nincsenek nagyon reflexeink, sem válaszaink erre a világra, archaikus, idejétmúlt, rosszabb esetben bűzlő és rothadó tanokkal operálunk. A Kitömött barbár felől nézve azt állítom, hogy a Kazinczy-féle gondolkodás nem csupán nyelvet kívánt újítani. A megújított nyelv által egy olyan világot akart létrehozni, amelyet a klasszicizmus és a felvilágosodás esztétikája, szépség- és harmóniaeszménye rendez be igazságosra és szabadra. Egy intellektuálisabb, filozofikusabb, problémaérzékenyebb kultúrát, mint amilyen végül a romantika nyomán a miénk lett. A mai magyar műveltség fősodra a romantika, máig ez az egyeduralkodó a közízlésben. S bár társadalmi értelemben elérte a szélesebb körű művelődést és ezzel a tömegesebb polgárosodást, az alapos megértést eredményező, pontos nyelvhasználat nem alakult ki, és ennek szerintem most isszuk meg a levét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 09:41
Ezek a liberális pökhendiséggel odavetett mondatok, állítások a bizonyítás kényszere nélkül jelzik emberünk egy műveletlen magyargyűlölő.
Ángyán Páván
2015. június 09. 15:06
Még áll a domb s én állok a felett, Játszik velem bűbájos képzelet. Csekély a domb, alig emelkedő, Ormán csak fű, nem a bérc fenyve nő. Csak, mintha pajzán szélfiak szeszélye Egykor magát mulatta volna véle, Midőn a porba' játszván, mint szokott, Fövényből a pusztán csibét rakott. Vagy mintha ember hányta volna nemrég... Ki gondolná, hogy százados nagy emlék! Hogy épen e halmon verette sátrát Honunk szerzője, diadalmas Árpád! Innen tekinte szét uralkodó Szemekkel a vitéz honalkotó. Le a Tiszáig, melyen túl ama Berek sötétül, a táj karama, S le Alpárnak, hol a kevély Zalán Földönfutóvá lesz... holnap talán! Ma még a zászló mind nyelére függ, Ma még a harclovat békózza nyűg; Békén legelnek a halom körül, Ropogva, mint láng, mely avarba dül. Egy ménes ez, egész a látkörig, Hol a nap fénye játszva megtörik. Csúcsos süveggel a tengernyi sátrak Elszórva mindenütt, - s a dali bátrak, Mint a köpűből méh, ha rajt ereszt, Körüldongják a szellős ereszt. Itt ősi dal zeng bujdosó Csabárul, Bús vígalomban a szív öble fájul; Ott kancatejnél, mely borrá megerjed, Harsány mulatság nyers lármája gerjed, Mig ösztörűfán egy-egy vizsga kém Függ, mint árboc fölött hajóslegény, Vagy egy vezér, a hadnak pásztora, Vágtat s nyomán fölkél a föld pora. Megszólal egy kürt napnyugat felé, Csatára hívó - ez a Lehelé...! Nem, nem, - csak a szomszéd Abony vagy Törtel Kanásza múlatá magát a kürttel. Gulyát növel a tábor helye s ők Alusznak régen, a honkeresők. De te virulj lábuk nyomán, Tetétlen! Bársony füvet, sarjút tenyéssz a réten. Hogy a kaszás ha egymást sarkalá, Kövér rend dőljön a csapás alá. Terhes kalászok habzó aranya Borítsa földed, - s a csinos tanya, Mely ott fehérlik zöld fasor megett, Hordjon magán jólléti bélyeget; Körözze mindég színe-telt majorság, Hogy lássa hasznát Isten, ember, ország, - És álljon a domb, a multak jele, Kímélve bánjon a vész is vele.
atila68
2015. január 17. 17:32
Szegény beteg lelkű zsidók. Az ilyen halmozottan antiszemita suttyó, hogy kaphat publicitást?
atila68
2015. január 17. 17:31
"Az ELTE latin-ógörög szakán szerzett diplomát 1993-ban. " Ezt nem hiszem el! Harminc éve ezzel oltom a bölcsészeket, hogy latinról fordítanak ógörögre.... Erre előkerül egy senki aki állítólat tényleg ebből él..... Egy világ omlott össze bennem ezzel poénkodtam mert azt gondoltam olyan féreg (!!!!!!) nincs aki ezzel élősködne a nemzeten. Hát van. Gondolom a mai napig az Ibolya presszóban sodorja a fűszeres cigit a tejturmix mellé. Kérem egy szavát ne vegyék komolyan, mert tökéletes példánya a senkinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!