El a kezekkel a liberális álcivilektől!

2014. szeptember 10. 11:46

A liberális ideológia intézményi védőbástyái ellen nem adóhatósági megfélemlítéssel és rendőri akciókkal kell fellépni. Őket saját terepükön kell párbeszédre kényszeríteni.

2014. szeptember 10. 11:46
Pócza Kálmán
Mos Maiorum

Persze arról se feledkezzünk meg, hogy a mai kormány sem sajnálta a pénzt saját civil szervezeteitől: a civil pénzek elosztása szépen átpolitizálódott (ez persze már korábban is így volt), civilnek mondott pénzek folytak kampánycélokra, egy „saját” civil szféra kialakítása zajlott le az elmúlt négy éves ciklusban. Nagyon nem örülünk neki, mindenki tudja és látja, hogy ez hova vezet. Mi nem így képzeljük el a civil világot.

Mindezt egybevetve odáig még egyet is értenénk a kritikus hanggal, hogy a »norvég civilek« kapcsán bizonyos értelemben valóban »külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal« van dolgunk, de az ebből következő lépést már korábban sem tartottuk elfogadhatónak: nem kell parlamenti bizottság, pláne nem kell adóhatósági, és végképp nem kell rendőrségi zaklatás. Mert ennél nyilvánvalóbb már nem lehet, hogy itt a politikai aktivisták zaklatása zajlik változatos eszközökkel. Itt ténylegesen és kizárólag csak a nyers megfélemlítésről van szó, ami teljességgel elfogadhatatlan, még akkor is, ha ezek a szervezetek egyáltalán nem jelentik a szívünk csücskét.

De éppen ezért van szükségünk rájuk! Hogy legyen kivel vitatkozni, érvelni, mert nem erőből kell megoldani minden problémát, hanem érvekkel. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a vitát végül valamilyen hatalmi aktus fogja lezárni és nem a józan észen alapuló megegyezés.

De egy olyan 21. századi demokráciában, amelyben élni szeretnénk, nagyon is fontos helye van ezeknek az álcivil szervezeteknek. A vegzálásuk helyett inkább arra kellene ráirányítani a figyelmet, hogy ezek a szervezetek mennyiben a liberális ideológia előretolt bástyái. De ez már nem kormányzati feladat. Ez már a sajtó és az értelmiség felelőssége.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!