Létezik Magyarországon egészséges nemzeti öntudat

2014. október 31. 10:03

Mi egy végtelenül gazdag nép vagyunk, csak kevesen tudjuk ezt kulturálisan valóban megélni. Interjú.

2014. október 31. 10:03
Csík János
Origo

A 80-as években a népzene az ellenállás része volt, a politika nem nézte jó szemmel. Hogyan élte ezt meg?

Nem annyira tiltották, mint inkább tűrték. Később a rendőri jelentésekben feljegyezték rólunk, hogy irredenták és nacionalisták vagyunk. Ezek persze túlzások voltak, mint ahogy az itthoniak soha nem tudták megfogalmazni, mit is értenek pontosan nacionalizmus alatt. Ahhoz képest, hogy egy francia milyen szinten nacionalista, a lelkes nemzeti érzelmű magyar honpolgár is csak macskajancsi volt. A Securitate inkább megnehezítette a dolgunkat. Volt, hogy bevitték az embereket, akik segítettek nekünk a népdalgyűjtésekben, de mi igyekeztünk nem kényelmetlen helyzetbe hozni őket.

A mai Magyarországon is elég nehéz megfogalmazni, mit is jelent a nemzeti öntudat. Hogy látja ezt?

Ma vagy túlzásba esnek, vagy egyszerűen nem tudják, mi az a nemzeti öntudat. Mi egészséges nemzeti öntudattal muzsikálunk. Hiszünk abban, hogy vannak értékeink, amelyekre büszkék lehetünk a magyar konyhától, zenétől kezdve a hadvezéreinken, hőseinken át az íróinkig, tudósainkig. A kirekesztő, bűnbakkereső magyarkodásnak nincs értelme, az ilyen nemzeti öntudatot károsnak tartom.

Miért nem lehet cigányozás és antiszemitizmus nélkül magyarnak lenni?

Akinek a másik emberrel van baja, annak először magába kéne nézni, és megvizsgálni ennek a kérdésnek a gyökerét.

Hogy lehet népzenészként egészséges nemzeti öntudatot közvetíteni?

A koncertjeinken bőven van rá alkalom, hogy újra és újra elmondjam, mi egy végtelenül gazdag nép vagyunk, csak kevesen tudjuk ezt kulturálisan valóban megélni. Az utóbbi 150-200 évben 5000 német népdalt gyűjtöttek össze, míg magyar nyelvterületen 250 000 dalt sikerült összeszedni. Mi ma is eleve autentikus magyar népzenét játszunk. Minél inkább úgy, ahogy a régiek szerették-tudták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 09:40
Hogy lehet népzenészként egészséges nemzeti öntudatot közvetíteni? Maga az autentikus népzene, a magyar kultúra és történelem ismerete a nemzeti öntudat.
madarasi.abel
2015. december 15. 08:48
Látom, sokak szerint a ballibség nem fér össze a nemzeti büszkeséggel. De mondjátok meg: miért ne lehetne büszke magyar valaki, aki közben balos (szociálisan érzékeny, az elesettek "keresztény" gyámolítója), avagy liberális (szabadságszerető "kuruc", el- és befogadó "Bethlen Gábor")?
Ellensúly
2015. április 09. 16:20
Én úgy látom, semmilyen nemzettudat nincs Magyarországon. – A magyart nem érdekli, hogy a szlovák kormány megerősíti a nemzetiszocialista szellemiségű Beneš-dekrétumokat. – A magyart nem érdekli, hogy az Európai Parlament épületében termet neveznek el a népére fegyvert emelő Horn Gyuláról. – A magyart nem érdekli, hogy a kormányban államtitkári rangot kapott egy 3/2-es operatív tiszt. – A magyart nem érdekli, hogy a szocik a magyarellenes román miniszterelnököt hívják kongresszusuk díszvendégének, és születésnapján köszöntik a marosvásárhelyi pogrom kitervelőjét. – A magyart nem érdekli, hogy a liberálisok a szlovák karhatalom mellé álltak, miután az agyba-főbe vert magyarokat. – A magyart nem érdekli, hogy sokszor saját szimbólumait sem használhatja. – A magyart nem érdekli, hogy a történelmét meghamisítják. – A magyart nem érdekli, hogy a kormány második embere egy pufajkás-munkásőr múltú, a nemzetnek rengeteget ártó, a Mazsihisz-ügyvezetői pozíciójából hatalmas svindlik miatt bukó, véresszájú szoclibet nevez ki maga mellé tanácsadónak. – A magyart nem érdekli, hogy a környező nemzetiszocialista szellemiségű államok nap mint nap pusztítják a magyarságot. A magyart csak az érdekli, hogy ne kelljen többet fizetni a netért. Hiszen mi lesz vele betevő Facebook nélkül?
tevevanegypupu
2015. február 13. 21:27
Létezik nyilván..én például a magyar nyelvre vagyok nagyon öntudatos. Csodálatosan kifejező és nagyon sokan tudnak vele fantasztikusan bánni. A magyar történelemre is, ilyen nép nem sok van a világon. Ahova csak vetett a sors és volt még három négy magyar, rögtön klikket formáltunk és utáltuk egymást..pedig se zsidó, se cigány nem volt közöttünk. De egyszerűen muszáj volt..és ezzel minden magyar társulat így van mindenhol. Erre is büszkék lehetünk, mert rendkívül sokat ki tud hozni az emberből..pozitív és negatív irányba is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!