Amit szabad a kisökörnek, azt nem szabad Jupiternek

2014. november 10. 09:51

Azt ugye szabad, hogy bár elvárjuk a közmédia szerkesztőinek függetlenségét, nap mint nap belepofázunk abba, hogy mit és hogyan kellene szerkesztenie? Melyik hírt hová kellene tenni a híradóban?

2014. november 10. 09:51
skoffelza
Skoff Elza blog

Ha Te mondod, meg kinek mit szabad, na az a demokrácia... 

Így tanulták. Bizony, ez a legfontosabb tanulsága a ránk maradt korszaknak. És a tanítványok tudják is ezt. Biztosan ez is része annak a megszeghetetlen Titkos Törzsi Törvénynek, amelyről Szily László tesz említést a Cinken. 

Ezért van ugye az, hogy amikor a köztévé híradójának egyik hírében elhangzik egy olyan mondat, ami nem tetszik a függetlenek törzsének, akkor azonnal ugrik az online világ egy része (nyilván a követők és tanítványok), és - összhangzattanból jelesen - azonnal kórusban teszik meg kifogásaikat. Lehetőleg címlapon, miközben van köztük olyan, aki egész álló nap még arról is elfeledkezett, hogy november 9-én éppen 85 éves az egyetlen irodalmi Nobel-díjas magyar író. (Mondjuk, mi tagadás, nagy baromság volt, amikor egyszer épp a közhíradó "magyar származású" írónak titulálta Kertész Imrét!) Emitt is kívánunk jó egészséget, boldog születésnapot!

Mert amit ugye szabad a kisökörnek...
 

...azt nem szabad a köztévének. Azt ugye szabad, hogy bár elvárjuk a közmédia szerkesztőinek függetlenségét, nap mint nap belepofázunk abba, hogy mit és hogyan kellene szerkesztenie? Melyik hírt hová kellene tenni a híradóban? Melyik halálesetről kellene beszámolni, s melyikről nem? Hol kell állnia a kamerának meg a riporternek, s hol nem? Belepofázunk? Megszakértjük, és ahogy kell, függetlenül tudásunktól, tapasztalatunktól és minden szakmaiságtól, úgy elküldjük a melegebb éghajlatra, hogy csak na! S ha nem tesz kedvünkre a szerkesztő, bizony nem független ő, hanem nem független. Független akkor lenne, ha azt tenné, amit a függetlenek (tudod, a régiek meg tanítványaik!) mondanak nekik. Ha csak saját tudásukra, szerkesztői elveikre hagyatkoznak, akkor bizony nem függetlenek ők, és nem is lehetnek azok. Mert nem követték sosem a Titkos Törzsi Törvényt!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2014. november 11. 09:18
"(Mondjuk, mi tagadás, nagy baromság volt, amikor egyszer épp a közhíradó "magyar származású" írónak titulálta Kertész Imrét!)" Igazából ebben a mondatban az a nagy baromság, hogy írónak titulálta a Kertész Imrét.
Pinter68
2014. november 10. 17:45
Nem tudom, ki ez a szerző, aki ennyire védelmébe veszi a közmédia szuverenitását. De annyit talán még ő is képes belátni, hogy van a pártosságnak és az elfogultságnak egy olyan szintje, ami felett már igen is joggal kérhető számon, hogy mit raknak bele a műsorba. A közmédia pedig ezt a szintet már régesrég túllépte. De nagyon durván.
Google
2014. november 10. 17:21
Sokat kell még a köztévének fejlődnie ahhoz, hogy a Nap-kelte szintjére küzdje magát, natürlich. Egy mondatot azért betettem volna a Híradóba, talán többször is, azt, amikor egyik szónokuk azt mondta: menjenek ezek a picsába! Így. Emelkedett, nem? Érdekes, hogy Indexék és leágazásaik mennyire figyelnek most, régebben -az elmúlt nyolcban - azt sem tudták, milyen világon élnek! Az igaz, akkor másoknak voltak sérelmeik. A nagy liberálisok, akiknek senki meg ne mondja, hogy hogyan éljenek, azért harcolnak, hogy ők bizony megmondhassák! A szerintük elmaradott népeknek.
Rebel Son
2014. november 10. 17:20
Bezzeg 2010 előtt.... mennyire független volt a közmédia elvtársak! Verebessel az élen: https://www.youtube.com/watch?v=rMNzcH0ABwc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!