A nemzetvesztés és hazaárulás kormánya

2014. november 06. 10:21

A NER levegőjében számomra az a leginkább elviselhetetlen, hogy a rendszer támogatói szépen hozzáhülyültek a rendszerhez. Ami történik, az ép ésszel, ép erkölcsiséggel vállalhatatlan.

2014. november 06. 10:21
Vay Márton
Dinamó Műhely

A nemzeti függetlenségre, illetve antikommunista hagyományaira oly büszke nemzeti oldal kötött egy olyan megállapodást egy vezető KGB-tisztből a világ egyik legveszélyesebb diktátorává nőtt alakkal, ami egészen példátlan kiszolgáltatottságba bilincseli Magyarországot, energetikai szempontból tökéletesen rossz megfontolásokból. Bár a világ intelligensebb felén az állítás mind a három része evidencia, kicsit fejtsük ki.

Putyin rossz. Nem is kell a Szovjet/Orosz birodalommal kapcsolatos függést történelmi (kizárólag negatív) tapasztalatait példának venni. Elég látni, hogy miként bánik Putyin birodalma a körülötte élő kisebb országokkal, hogy ne akarjunk sorsukra jutni, és Ukrajna csak a legfrissebb és legrémísztőbb példa a sok közül. Elég látni, hogy miként bánik hazája nyelvi, etnikai kisebbségeivel, a független és ellenzéki gondolkodókkal, hogy ne vonuljunk le önként az alagsorába. Azt értem, hogy a melegek üldözése jó pont a hazai jobboldal számára, de ennyire azért ne legyen az.

Példátlan kiszolgáltatottság. Energiafüggetlenséget emlegetni nem lehet egy olyan projekt kapcsán, ahol a technológia működtetése A-tól Z-ig az ő kontrolljuk alatt lesz. Ha úgy akarják, egy csavart sem lehet ott kicserélni nélkülük. Jelen állás szerint biztosra vehetjük, hogy még az áramárba is beleszólásuk lesz. Hogy ezekkel az eszközökkel maradéktalanul élni is fognak, az nyilvánvaló.

Amit az évszázad beruházásaként emlegetnek, az bizony az évszázad eladósodása. A gazdaságossága ki van zárva, nem véletlen, hogy a kormány egy olyan számítást se tudott felmutatni, ami szerint ez az áram olcsó lenne, valamint hogy az egész döntés-előkészítő csomagot tikosította. A dolog különösen abszurd, hiszen a megújulók többsége már most olcsóbban termel egy újépítésű atomerőműnél, és ez minden létező számítás szerint az atomerőmű tervezett elkészülésére (minimum tíz év) még sokkal inkább így lesz.

A hazai munkahely-teremtési hatása elenyésző, különösen ha összevetjük a döntéssel egyébként jó időre kiütött megújulók és energiahatékonyságra épülő energiarendszerek munkahely-teremtési potenciáljával.

A most becsült 4000 milliárdos költség nyilván kamu, egyrészt mert az atomerőművek építési és fenntartási költségei világszerte, még a nagyságrendileg jobb korrupciós mutatókkal rendelkező országokban is jelentősen megnőtt, másrészt ebben még nincsenek benne az akár azonos nagyságrendet kitevő, „kerítésen kívüli” költségek. (Amelyekre maga Varga Mihály hívta fel korábban figyelmünket.) Jelenleg tehát úgy áll a helyzet, hogy a következő évtizedekben minden egyes magyarnak nagyjából egymillió forintot kell majd kifizetnie a NER koordinálásával az oroszoknak.

Van erre mentség?

Nincs. Nem ez maga a nagybetűs HAZAÁRULÁS? Hogy a kormány egy olyan (egyébként szükségtelen) megállapodást köt egy vezető KGB-tisztből a világ legveszélyesebb diktátorává nőtt alakkal, ami egészen példátlan kiszolgáltatottságba bilincseli Magyarországot.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2014. november 07. 00:00
Hát aki egybites aggyal hülyéz le embereket en bloc, ahogy ez a Vay Márton teszi, az az igazán nagy hülye.
PPK
2014. november 06. 22:53
Miért van az, hogy mindegyik ilyen szarházi zsidó? Sajnos ezek akkor is hazudnak, ha igazat mondanak néha.
Brigadéros
2014. november 06. 21:14
Most már én is úgy gondolom, hogy Paksra nincs szükség! Elég feltalálni annak a módját, hogyan lehet a szájtépést árammá alakítani, és akkor ez a maroknyi libsi a külföldi támogatóikkal együtt képesek ellátni egész Magyarországot energiával.
tango47
2014. november 06. 20:37
KICSIT LASSAN ESETT LE A TANTUSZ. EZ A ZSENI HOL TÖLTÖTTE AZ ELMÚL FÉL ÉVET?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!