Vasárnapi munka – Na ki tette rendes munkaidővé a kereskedelemben?

2014. december 12. 08:30

Éppen az általuk megalkotott új munka törvénykönyve tartalmazza azt a pontot, hogy „rendes” vasárnapi munkavégzésre lehet kötelezni a „kereskedelmi tevékenységet” folytató munkáltatónál dolgozó munkavállalót is.

2014. december 12. 08:30
Élő Anita
Válasz.hu

„Szeretném leszögezni, a vasárnapi nyitva tartást támogatom, magam szeretném eldönteni, mit teszek azokon a napokon, amikor nem dolgozom. Nem hinném, hogy a politikának dolga volna ezzel. Azt pedig végképp ellenzem, ha a Fidesz nem méri fel, az apolitikus tömegeket mozgósító, kellően elő nem készített és át nem gondolt témáival (netadó, vasárnap nem vásárnap, drogteszt) milyen hatalmas a történelmi felelőssége. Pontosan tudom, hol álltam 2002. április 13-án (Kossuth tér), és azt is, mi következett azután nyolc évig. Nem szeretném, ha megismétlődne.

Emiatt is furcsa, hogy miután kiderült, milyen társadalmi tömegeket mozgósít a vasárnapi zárva tartás terve, immár a kereskedők védelméről, a vasárnapi munkavégzés általános megszüntetéséről kezdtek el beszélni. Közben elfelejtették: éppen az általuk megalkotott új munka törvénykönyve tartalmazza azt a pontot, hogy »rendes« vasárnapi munkavégzésre lehet kötelezni immáron nem pusztán a tűzoltókat, orvosokat, katonákat, idénymunkásokat stb, hanem »kereskedelmi tevékenységet« folytató munkáltatónál dolgozó munkavállalót is. Magyarán az eladókat. A szabály (ezt nem ők hozták, csak úgy hagyták), hogy havonta egy (!) pihenőnapnak vasárnapra kell esnie. Igaz, szemben az idényjellegű munkát végzőket vagy a megszakítás nélküli tevékenységű munkahelyek dolgozóival, a kereskedőknek bérpótlék is jár. Kőkemény kapitalista szabályt hoztak, megnyitva az üzletek sorát vasárnapra is. Nem olyan régen, 2012-ben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2014. december 12. 16:50
A vasárnapi zárvatartás terve pedig nem mozgat meg "társadalmi tömegeket". A ballibb zugfirkászokat annál inkább. Lehet hogy még tüntetni is kimennek pár ezren ellene, de a tüntetők kétharmadát ugyanaz a ballibbant pihentagyú társaság teszi ki, akik még a paprika görbülése ellen is tüntetnének, ha valaki összefüggésbe hozná Orbánnal...... ergo se nem osztanak, se nem szoroznak Az emberek két hét alatt megszoknák, hogy vasárnap nincs nyitva a kedvenc nagyáruházuk, ahogy nyugat Európában is rég megszokták és találnának maguknak más elfoglaltságot.
realista
2014. december 12. 15:09
Amikor Harrach előadta a vasárnapi zárvatartás ötletét, azzal, hogy biztos be lesz vezetve, akkor Orbán még határozottan ellene volt, mondván hogy az ország jelenlegi állapota nem engedi meg. A Fidesz vezérkar többsége is ellenezte. Aztán néhány nap múlva a Kdnp "meggyőzte" Orbánt, ő pedig a többieket az ellenkezőjéről. Vajon mivel zsarolhatja a Kdnp Orbánt, hogy azt tegye, amit ők akarnak? Még az is lehet, hogy náluk van az eredeti ügynöklista.
Senye Péter
2014. december 12. 13:55
"...a vasárnapi nyitva tartást támogatom, magam szeretném eldönteni, mit teszek azokon a napokon, amikor nem dolgozom" - érthető, mint az, mikor valaki annak idején azért kívánt Dél-Afrikában letelepedni, mert ott mindenkinek volt cselédje.
Akitlosz
2014. december 12. 13:15
Dehogy felejtették el! Csak elhallgatták. Lásd még a szocialista kormányok ostorozását a devizahitelek miatt, holott a Fidesz kormány vezette be a devizahitelezést 2001-ben! Ez hasonló trükk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!