Ukrajna: külföldiek a kormányban

2014. december 04. 10:28

A szabadság- és demokráciaexport új fejezete kezdődött az ukrán kormány megalakulásával: külföldiek kaptak miniszteri tárcákat a kijevi kabinetben.

2014. december 04. 10:28
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„A pénzügyminiszternek előterjesztett Natalja Jareszko amerikai, a gazdasági tárca élére javasolt Ajvarasz Abramavicsusz (Aivaras Abromavicius) litván, a leendő egészségügyi miniszter, Alekszandr Kvitasvili pedig grúz állampolgárságú. Petro Porosenko ukrán elnök kedden rendelkezett arról, hogy mindhárman kapják meg az ukrán állampolgárságot.

Alighanem példátlan az ügyek efféle elrendezése a II. világháború utáni Európa történetében. Ami Magyarországot illeti, még a legvadabb Rákosi-időkben sem fordult elő, hogy a kormány névsorának összeállításakor a megszálló-szövetséges Szovjetunió valamely főhivatalnokát jelöljék bármely posztra.Tanácsadók persze bőven voltak, de ilyesfajta arculcsapást még a bolsevikok is túlzásnak tartottak volna.

A jelek szerint Ukrajna megrengetése – a saját oligarchiái által elvégzett két évtizedes, az amerikai-orosz geopolitikai küzdelem háromévnyi züllesztése – eljutott arra a pontra, hogy az ott élők már azt is zokszó nélkül lenyelik, hogy pénzügyeiket egy korábban a washingtoni kormányzati adminisztrációban dolgozó személy kezelje. Jareszko, bár Chicagóban született, tényleg ukrán, minthogy emigráns ukrán család tagjaként látta meg a napvilágot. Emellett, egy amerikai befektető cég képviselőjeként jó ideje él Ukrajnában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. december 04. 15:57
Az európai új demokráciák gazdaság kisemmizése 89-90 után még a helyi kormányzatokkal való némi egyezkedéssel történt. Ukrajnában még ahhoz sem veszik a fáradtságot.
OberEnnsinnen
2014. december 04. 15:51
A három nem ukrán miniszter becsszóra kijelentette, hogy legeslegesleges-legjobban a külföldi befolyás - értsd: USA - ellen fognak harcolni, és csakis-csakis-csakis Ukrajna érdekeit hajlandók képviselni. Ámen.
ciprióta
2014. december 04. 14:32
ma déli időpontban közvetitette az orosz média putyin éves elnöki értékelését. Az egy órás beszéd alatt lényegében semmi érdemlegeset nem mondott, totálkár a helyzet Oroszországban. Az első husz perc hallatán az orosz tőzsdén a dollár és euró árfolyama csaknem három rubellel nőtt, jelenleg hatvan százalékkal drágább itt a nyugati valuta,mint volt négy hónappal ezelőtt a krimi és donyecki szitut megelőzően. Ennyit a helyzetről szaftzabálók.
ciprióta
2014. december 04. 14:27
mindhárom miniszter a maga területén első osztályu szakember és nem korrupt...vehetne róluk példát az egész magyar rohadék elit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!