Quo Vadis, Selye János Egyetem?

2014. december 15. 12:27

Szlovákia egyetlen magyar tannyelvű egyeteme, a Selye János Egyetem a tavalyi értékelés alján végzett, s az elmúlt egy évben sem sikerült ezen javítani. Sőt, csak rontani.

2014. december 15. 12:27
Lengyel Diana
Körkép

Idén szeptemberben ünnepelhette a Selye János Egyetem az első évfolyam megnyitásának tizedik évfordulóját. Tíz év alatt azonban úgy néz ki, a magyar nyelvű oktatás még mindig keresi helyét a többi szlovákiai egyetem között. Keresi, keresi, s közben felmerül a kérdés, merre tovább Selye János Egyetem?

Meddig menthet a politika?

Két évvel ezelőtt Dušan Čaplovič minisztersége idején már történt egy komplex értékelés, ahol az Akkreditációs Bizottság a »Selyét« – két másik szlovák oktatási intézménnyel együtt – leminősítésre javasolta. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a SJE-t lefokozzák főiskolává.

Akkor nemzetközi összefogás segített, Magyarország is tárgyalásokat folytatott a szlovák oktatásügyi minisztériummal a megmentésről. Balog Zoltán, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője hivatalos pozsonyi látogatása során egyeztetett Čaplovič-csal. Balog azt is megígérte, Magyarország egyetemi oktatókkal, valamint a kiküldésükhöz szükséges anyagi szerepvállalással fogja segíteni a Selye János Egyetemet abban, hogy az megőrizhesse egyetemi besorolását.

Akkor sikerült átmenetileg megmenteni az egyetemet – a leminősítés elleni legfőbb érv az volt, hogy a viszonylag fiatal intézmény a vizsgált időszakban nem tehetett szert annyi professzorra, doktoranduszra, és tudományos publikációra, mint más, több évtizede működő szlovák felsőoktatási intézmények. Végül a lefokozást tartalmazó tervezet nem került a kormány elé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. december 15. 14:52
Azért azt ne felejtsük el megemlíteni, hogy a nemzetiszocialista szellemiséggel átitatott szlovák szervek részéről igen nagy nyomás nehezedik az egyetemre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!