Globális abszurditások

2015. január 13. 08:00

Nagy valószínűséggel tehát az emberi társadalmak egyik legsúlyosabb csapdája felé lépdelünk, amelyből, ha belelépünk, csak elmélyült, lassú, türelmes munkával szabadulhatunk.

2015. január 13. 08:00
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Megvonva mindennek a mérlegét: a tendenciák azt jelzik, hogy öngerjesztő örvényléssel van dolgunk, ami azt mutatja, hogy a nagyobb vagyonból logikailag könnyen belátható jobb eséllyel keletkeznek még nagyobb vagyonok. Az óriási vagyonok sok esetben teljesen »befagyott« tőkét jelentenek. Az, hogy több Ferrarija vagy Bentley-je is van valakinek, még talán érthető egy bizonyos értelemben. De ha mondjuk több száz darab áll ezekből a luxusautókból a garázsában, mint például egyes olajmonarchiák uralkodóinak, akkor ez azt jelenti, hogy egy hatalmas tőketömeg »befagyott állapotban« porlad el. Miközben ezalatt mondjuk egy bangladesi családnak már száz dollár is bőven elég volna ahhoz, hogy az ennek segítségével beindított családi vállalkozásuk elősegítse akár egy egész faluközösség boldogulását.

Az ilyen gigantikus egyenlőtlenség tehát csökkenti a mobilitást, mintegy »befagyasztja« a meglévő társadalmi különbségeket, összességében tehát bizonyosan rontja az adott emberi közösség társadalmi, gazdasági esélyeit a méltó életre. Ráadásul mindez közvetlen üzleti értelemben is pusztító következményekkel jár, hisz az egyre nagyobb szegénység egyre kisebb vásárlóerőt is jelent. Vagyis pangani fog a gazdaság, és ennek nyomán az egyre nagyobb tőkestruktúrák egyre kockázatosabb spekulatív ügyletekbe kezdenek, valójában egymást kénytelenek majd kifosztani, ami az egész globális rendszert sodorhatja végveszélybe. Ezt persze könnyebb belátni, mint komplex társadalmi cselekvéssel megváltoztatni a rendszer természetét. Nagy valószínűséggel tehát az emberi társadalmak egyik legsúlyosabb csapdája felé lépdelünk, amelyből, ha belelépünk, csak elmélyült, lassú, türelmes munkával szabadulhatunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2015. január 13. 11:16
Mi van Bogár úr, semmi háttérhatalmi mesterkedés? Nehogy már azt mondja, hogy a gazdaságot személytelen erők alakítják, nem pedig a gaz görbeorrú háttérhatalmi pénzszivattyús, szakralitásutáló összeesküvők. Magában is csalódni kell, Laci bácsi? Csak nem magát is lefizették a görbeorrúak?
deruyter
2015. január 13. 10:18
Most meglepődtem, hogy az általában összeesküvés elméletekben és totális logikátlanságokban lubickoló szegény Bogár tudott találni egy olyan közgazdasági axiómát, amivel egyetért. Egyúttal azon is meglepődtem, hogy pont az egyenlőtlenség növekedését kritizálja, amit viszont a viktor nagyban támogat (félreértések elkerülése végett, ezt statisztikai adatok is alátámasztják). Vagy ő is a nemrogánnemlázár körhöz tartozik? Mi van itt kérem??? :)
marko11
2015. január 13. 09:53
Az óriási vagyoni különbségek (és a különbségek növekedése!) világtendencia. Mi is megtapasztalhattuk az elmúlt huszonöt évben. Hogy mit hoz a jövő? Ki tudja? De a gazdagok aligha lesznek a jövőben szerényebbek. Akkor a szegények milliói fellázadnak? Logikusnak látszik. De a mai, média uralta világban, ne becsüljük le a tömegek további manipulálásának lehetőségét. Ma már pl. butának lenni nem szégyen. Lehet, hogy hamarosan kiszolgáltatottnak lenni sem lesz az. (Nálunk pl. rendszerváltás címén már sikeresen összemosták a szabadságot a kiszolgáltatottsággal.)
gatya
2015. január 13. 08:38
Az egyik legérdekesebb aspektusa az un. "Bogár"-jelenségnek a magyarországi közbeszédben, hogy a legtöbbször tényekkel, számadatokkal alátámasztott érvelését is mindig (párt)politikai-érzelmi alapon "vitatják". Egyébként ez a teljes magyarországi közbeszédnek is egy jellemzője. Nagyon ritka, hogy bármiről racionális vita folyna. Egyik közelmúltbéli példa a paksi bővítés esete. Sehol, de tényleg sehol nem volt egy adatokkal, számokkal, szakértők segítségével lefolytatott vita. Mennyi lesz az ország várható energiaszükséglete, hogy változnak várhatóan a jelenlegi erőforrások stb. Semmi. :) Bár lehet, hogy ezen inkább sírni kellene. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!