Már megint az árakra mérgesek a kommunisták

2015. január 21. 10:57

A modernkori kommunisták sajnos nincsenek tisztában a piacgazdaság működésével. Ez teljesen nyilvánvaló volt már a Gyurcsány korszakban, amikor az ÁFA csökkentés után froclizni kezdték az árakat.

2015. január 21. 10:57
Dörnyei József
Gazdaságpolitika

„A modernkori kommunisták sajnos nincsenek tisztában a piacgazdaság működésével. Ez teljesen nyilvánvaló volt már a Gyurcsány korszakban, amikor az ÁFA csökkentés után froclizni kezdték az árakat. Most ugyanez ismétlődik meg az Orbán korszakban is, a héten jelentették be, hogy az NGM vizsgálni fogja a kisker árak alakulását, mert csökkent a benzin ára.

Piacgazdaságban az árakat a piaci verseny alakítja. Az árképzésnek az egyik eleme a teljes bekerülési költség. De nem az egyetlen eleme.

Szerepel benne például a helyi verseny mértéke. Ezért drágább minden kis településen, ahol csak egyetlen bolt van. Ez a bolt mindig jóval drágább lesz, mint ott, ahol több bolt van. Ahol már legalább 3 bolt van, ott erős verseny van és az országos átlag alatt lesznek az árak.

A legtöbb nagy lánc nem tud a helyi versennyel foglalkozni, mert a vele járó adminisztráció többe kerülne, mint a megnyerhető profit, ezért országos árakkal dolgozik. Ilyen pl. az *ldi. Ha valaki bemegy egy ilyen boltba, akkor ugyanazon az áron kap Budapesten és Bivalybasznádon is minden terméket. Ezért lesznek majd főleg a kis településeken katasztrofális hatásúak a kereskedelem ellenes törvények.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. január 21. 18:27
Egy liberálissá hülyült kommunista nyavalygásai. A verseny megold mindent. Hol? Mert ez még a világon sehol sem sikerült senkinek. A verseny arra jó, hogy először elpusztítja a kicsiket, aztán létrejönnek a multik akik ellen, ha az állam nem lép fel akkor felzabálják, tönkreteszik az államot.
GV0917
2015. január 21. 15:17
Kispofám! Vidéken, ha van egy igazi kereskedő vénájú fazon- vagy hölgyike, mint Angó asszony, aki kedves, előzékeny, néha hitelt is ad, az igényesebb vevőknek kedvében jár(drágám, direkt neked hozattam Bécsből).. akkor ott nincs konkurencia! A másik két üzlet tulaja bedobja törülközőt! Kereskedésre születni kell! Észre sem veszed, hogy orrodnál fogva vezetnek, mi több , hálás is vagy érte,mert azt érezteti veled, hogy TE VAGY A VEVŐ!
GregDzsi
2015. január 21. 13:47
Amit a t. szerrző ír, az elég korrekt, de nem teljes. Ugyanis: ha tényleg valódi verseny van, akkor esetleg az egyik versenyzőnek belefér(het) a bekerülési költség csökkenését az eladási árban is érvényesíteni. Amire a többi versenyző is reagál(hat). Ha ez sehol sem történik meg, az kartellezésre adhat gyanút. Viszont másrészről nézve: a termék ára az az összeg, amit a vevő "képes és hajlandó" érte fizetni. Majd bolond lesz árat csökkenteni, ha ennyiért is megveszik. A vevő örül, hogy olcsóbb benzinből megy vásárolni, az eladó meg örül, hogy nőtt az árrése. Az NGM (bár inkább a GVH) dolga, hogy megállapítsa, melyik eset forog fenn.
alex.leopardi
2015. január 21. 13:38
áfa csökkentés,blabla,nálunk a kenyér áfáját levitték nyolc százalékra de a kenyér ára szinten maradt,az IMF viszont jött mert akkora lyukat ütött a költségvetésen,hogy még most sincs teljesen befoldozva,demagógia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!