Drága rubel, drága frank

2015. január 22. 14:25

Az elmúlt hetekben kétszer is kiderült: van, amire az Úristen pénze sem elég.

2015. január 22. 14:25
Iványi György
hvg.hu

Az elmúlt hetekben kétszer is kiderült: van, amire az Úristen pénze sem elég. De még az Orosz Föderáció Központi Bankja, sőt a Svájci Nemzeti Bank pénze sem. Ez ugyan régi (ortodox) bölcsesség, de a tanulmányaikat kezdőknek és osztályismétlőknek újdonság lehet.

Először Putyin bankárai jöttek rá, hogy tovább védve a csökkenéstől a rubel árfolyamát, totálisan kiürítik deviza-tartalékaikat. Aztán az SNB közgazdászai, hogy Svájc viszont a halmozódó devizatartalékokba fullad bele, ha tovább védik az emelkedéstől a svájci frank árfolyamát.

Az árfolyammozgás kamat-politikával, a jegybanki alapkamatok óvatos módosításaival, s ezzel a valuta keresletének és kínálatának befolyásolásával korlátok között tartható – ideig, óráig. A visszacsatolás persze azonnali, a piac reagál. A csökkenő kamatok csökkentik a betétállományt és a valuta iránti keresletet. Csökken az árfolyam, a hazai termelők export-pozíciói javulnak. Viszont csökken (vagy csak a pénz hígításával, inflációs eszközökkel tartható fenn) a gazdaság és a költségvetés finanszírozásra rendelkezésre álló pénzmennyiség; drágul az import, emelkedik a belföldi árszint.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. január 23. 11:08
Egyesíthetnék a két valutát: létrejönne egy kiegyensúlyozott pénz.
bolá
2015. január 23. 08:45
"Az elmúlt hetekben kétszer is kiderült: van, amire az Úristen pénze sem elég. … Aztán az SNB közgazdászai, hogy Svájc viszont a halmozódó devizatartalékokba fullad bele." Most akkor nincs elég vagy túl sok van?! E két mondat után már teljesen világos, hogy nem érdemes továbbolvasni!
puszika
2015. január 22. 18:47
Hát ,Iványi uram átrágtam magam az íráson többször is! Okosabb nem lettem,de azt hiszem ön/önök/sem. Csak egy dolgot magyarázzon meg.Ez az egész Sfr ügy kizárólag a szakembereket,meg a megmaradó dev.hiteleseket érdekli.Az egyszerű embert akinek se dev. hitele se Sfr-ja,de még eurója is kevés van,éli a világát a forintjával.Azzal fizet,abban gondolkodik!Emellett ők vannak túlnyomó többségben. Miért kell állandó feszültségben tartani,szakmai hókuszpókokkal bizonytalanná tenni,álhírekkel félrevezetni,oldalfüggő magyarázatokkal hergelni az embereket? Ez az egész Sfr ügy kizárólag szakmai elemzést igényel.Azok értik,mi meg nem és azt gondolom nem is akarjuk megérteni! Sem képzettségünk, éppen ezért hajlandóságunk sincs! Egyenlőre elvagyunk a forintunkkal is!!!
Mich
2015. január 22. 16:23
...ezeket az igazságokat elsőnek a spekulánsok fedezik fel - aztán beindul a nagy spekulációs hullám...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!