Nem vagyok Charlie – időszerűtlen hitvallás

2015. január 10. 09:01

Az újságírók sem vértanúk, akárhogy is próbálják a kollégák azzá szépíteni őket. Ők ismerték a kockázatot, ami a folyamatos provokációval jár. Az talán kevésbé világos, tudták-e, hogy uszításuknak ártatlan áldozatai is lesznek.

2015. január 10. 09:01
Kiss Ulrich
Ulrich blog

„Nyelvtanilag a tegnap óta divatos »Je suis Charlie« annyit jelent mint »Ich bin ein Charlie« (Németül: Karlchen…), és állítólag a szolidaritás jele a szólásszabadság mellett. Bármely tévécsatornát kapcsoljuk be, bármely nyelven, ugyanazok a képek, ugyanazok a nyilatkozatok. Már ez is kissé megingatja bizalmamat a szólásszabadságban. Tényleg Ausztráliától Koppenhágáig mindenki mindenben egyetértene? Nekem ez valahogy gyanús. Nincs ellenvélemény?

Félreértés ne essék, a gyilkosság gyilkosság marad, nem lehet mártíromsággá stilizálni, még ha a merénylő testvérpár ezzel az illúzióval is ment a halálba. Azt se vitatja józan ember, hogy a piaci vásárlók, a túszok, legyilkolása nem igazolható semmiféle ideológiai diskurzussal. Ők áldozatok, nem vértanúk. De az újságírók sem vértanúk, akárhogy is próbálják a kollégák azzá szépíteni őket. Ők ismerték a kockázatot, ami a folyamatos provokációval jár. Az talán kevésbé világos, tudták-e, hogy uszításuknak ártatlan áldozatai is lesznek, toleráns emberek, akik nem gyűlölködnek másképp gondolkodók ellen, mint feltehetőleg a ma megölt bevásárlók voltak. Feltehetően a vendetta, a bosszú újabb és újabb áldozatokat követel majd. A karikaturisták ezt nem tudták volna? Akkor jobb esetben Jézus szavaival »nem tudták, mit cselekszenek.« A tulajdonosok viszont, akik a mai napon egymillió példányt adtak el a lapból, a szokásos mennyiség húszszorosát, nagyon is tudták, de nem bánják, mint ahogy a fegyverkereskedők sem siránkoznak a háborúk áldozatai miatt.

A Charlie vagyok kitűzők hordozói pedig fontolják meg, hogy a francia mondat azt is jelenti: Követem Charliet. Tényleg? A halálba is? A pr-kampány kiötlői hideg számítók. Ők a gyűlölködés nagykereskedői, sőt exportőrei is. Igaz rájuk persze a mondás is: Aki szelet vet, vihart arat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2015. március 22. 21:12
No, majd ad neked Szily!
rommy
2015. február 10. 17:29
"Tisztelettel kérdezem az atyát, hogy akkor az iraki keresztények is nyilván provokálják a szélsőséges iszlámistákat, ugye? Ők is ismerik a kockázatát annak, hogy olyan helyen akarnak keresztények lenni, ahol ezt nem tolerálják, ugye?" idióta
rommy
2015. február 10. 17:29
rosszul értelmeztem,bocs
Berecskereki
2015. február 07. 01:50
Kiss Ulrich írásában megfogalmazottakkal egyetértek és egyetlen olyan hozzászólóval sem értek egyet, akik az írását kifogásolják. Kiss Ulrich írásában elítéli az emberi élet minden formában történő kioltását, történjen ez közvetlen, vagy közvetetten. Kiss Ulrich ugyanakkor véleményt alkot, hogy szerinte mi vezetett, mi váltotta ki a történteket. Ennek kapcsán vitatja, hogy az elhunyt médiamunkások mártírok lennének. Ebben a részben is igazat kell adni, mert a mártír szó nem jelent mást, mint önfeláldozó magatartást. Ebbe pedig nem tartozik bele, hogy más emberek életét is – a környezetben lévő személyek – kockára teszik. Ennek figyelembevételével így nem mártírok, hanem áldozatok. Részben önmaguk áldozatai, részben annak a gyűlöletnek az áldozata, amely ma a világban egyre erőteljesebben van jelen. Aki pedig azt hiszi, hogy ezt teológia, ideológia, jobb - baloldal mentén le lehet írni, tévedésben van. Mindez ami történik emberi gyarlóság, emberi rossz, hibás magatartás megnyilvánulása. Ennek során kerül átlépésre egy olyan határ, amelynek következményeképpen a történések anarchiába torkolnak. Ez viszont csak azoknak használ, akik a zavarosban szeretnek halászni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!