A világító lánc és a Pegida

2015. február 09. 14:16

Felmerül a kérdés, hogy egy ország azonos történelmi és kulturális múlttal rendelkező népének felfogása hogyan térhet el ma annyira egymásétól, mint a Németország keleti és nyugati felében élőké.

2015. február 09. 14:16
Kasza László
Népszabadság

Általános vélemény szerint, amilyen hirtelen feltűnt a mozgalom, olyan gyorsan el is tűnik majd. Ez vágyálom. A Pegida mögött máris ott van egy szervezett párt, az Alternatíva Németországért (AfD), amely szívesen ad helyet nacionalista, fajgyűlölő, antiszemita nézetek képviselőinek. (Programjában szerepel az EU-ból, a NATO-ból, az euróövezetből való kilépés, a német határok lezárása a menekültek előtt.) Az AfD nem került be a Bundestagba, de tagja a szászországi tartományi parlamentnek, és vannak képviselői az Európai Parlamentben is. Továbbá azért sem hiszek a Pegida gyors eltűnésében, mert a tüntetésein is részt vevő tízezrek azt mutatják, hogy ezeknek a nézeteknek van komoly támogatottságuk a társadalomban. Megfigyelők szerint az AfD hamarosan bekerül három további keletnémet tartomány parlamentjébe és a következő országos választások után a Bundestagba is.

A Pegida és az AfD is az egy kori NDK tartományaiban honos. Innen származnak, itt vertek gyökeret. Az újraegyesítés után itt erősödött meg a nyugati tartományokban jószerével eltűnt neonáci NPD. És itt van a legtöbb választója annak a Balpártnak is, amelynek parlamenti frakcióvezetője az a Gregor Gysi, aki röviddel ezelőtt kijelentette: »Az NDK jogállam volt, hiszen voltak törvényei«. Felmerül a kérdés, hogy egy ország azonos történelmi és kulturális múlttal rendelkező népének gondolkodása, felfogása hogyan térhet el ma annyira egymásétól, mint a Németország keleti és nyugati felében élőké. Társadalomtudósok a diktatúra és a liberális demokrácia emberi karakterre, mentalitásra gyakorolt hatása közti különbségben látják az okot. Szerintük negyven év diktatúra generációkon át rányomja bélyegét az emberek gondolkodására akkor is, ha már demokráciában élnek. (Nem ártana nekünk sem elgondolkodni ezen.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kasperl
2015. február 09. 18:12
Biztos mert csak hasonló a kulturális közösség a különböző német tartományok között és butaság azt egységesként kezelni. persze magyar percemberkéknek nem kell ismerni a német történelmet, hogy cikkeket írjanak, amiben kijelentik az univerzális igazságot róla.
Fakutya Vigyora
2015. február 09. 16:26
Felmerül a kérdés, hogy egy Kasza László azonos történelmi és kulturális múlttal rendelkező felfogása hogyan térhet el ma annyira egymásétól, mint a Szabad Európáé és a Népszabadságé?
gepida
2015. február 09. 15:47
Végre tudhatjuk ki a nacionalista, fajgyűlölő, antiszemita: Aki ki akar lépni az EU-ból és a NATO-ból, és nem engedi be számolatlanul a bevándorlókat. A többiek meg a demokraták, liberálisok, civilek és a Gyurcsány.
cerberus
2015. február 09. 15:11
Szóval, az AfD nem kerülhetett be a Bundestag-ba."Demokratikusan" kizárták. Gondolom a magyar közvélemény már átlátja a német média "függetlenségét","demokratikusságát", sőt "tisztességességét" ! Na ugyanilyen a német politika is.Teljes függőségben van a helyi kis firkászoktól a Bundespräsidentig. A PEGIDA egy fuldokló nemzet kétségbeesett kísérlete amit a STASI- metódussal vernek szét.Régen úgy hívták,hogy Inoffizielle Mitarbeiter (abgekürzt IM) des Ministeriums für Staatssicherheit, ma : V-Männer im Bundesnachrichtendienst Hogy miről is beszélek? http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/verfassungsschutz-mehr-als-130-v-maenner-in-der-npd/5946034.html https://www.facebook.com/pages/PEGIDA/790669100971515 http://www.wiwo.de/politik/deutschland/bundestagswahl-afd-anhaenger-wittern-wahl-betrug/8835470.html http://bit.ly/1vdmzyC http://www.zeit.de/politik/deutschland/2013-09/pannen-bundestagswahl-briefwahl http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03165/pegida_3165111b.jpg Azért van szemed,hogy láss.Azért van füled,hogy hallj.Azért van szád,hogy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!