Tegnap is volt egy tüntetés

2015. február 02. 08:01

Párbeszédről, együtt politizálásról, gondolkodásról beszéltek, de talán nem szándékosan, említést sem tettek az előadók, egy már létező társadalmi párbeszédről, a DEKA kerekasztal tevékenységéről. Talán még nem hallottak róla?

2015. február 02. 08:01
Ligeti György
Jobb napot Magyarország!

Sajátos jelenség figyelhető meg. A tüntetéseken megjelenők csökkenő számával párhuzamosan, mintegy azt ellensúlyozandó, radikalizálódik az igényeknek megfelelően a szónokok hangvétele. Már nem téma, az elmúlt huszonöt év kidobása anblokk, hanem a hibákból való tanulás alapján, egy új, demokratikus, Európához tartozó köztársaság felépítése a cél. A résztvevők között szétnézve egy alakuló összefogás különböző csoportjai, táblái, zászlói voltak láthatók. Vidéki résztvevők, a Szolidaritás, a DK, a 42, az OGYM képviselői egymás mellet skandálták az Orbán takarodj, börtönbe, FIDESZ maffia, Európa jelszavakat. Az előadók a nyomásgyakorlás fokozódását, a kormány minden rossz döntése elleni tüntetések folytatását ígérték. Fontosnak jelölték meg az emberek személyes, saját életterükben folytatott politizálását, bátor fellépését a diktatórikus jelenségek ellen.

Külön aktualitása volt a demonstrációnak Angela Merkel holnapi magyarországi látogatása. A fő gondolatok ezzel kapcsolatban: a mi feladatunk a rezsim eltávolítása, de elvárjuk a kancellár asszonytól az európai értékrend, moralitás melletti kiállást. Orbán Viktor nem Magyarország, mi vagyunk a nép, Európa a hazánk. A tüntetés az Örömóda, az európai himnusz eljátszásával, itt-ott éneklésével ért véget, melyet még gyakorolnunk kell, de egyre többünk ismer fel. Az előadottakkal kapcsolatban még egy többek által tett észrevétel. Párbeszédről, együtt politizálásról, gondolkodásról beszéltek, de talán nem szándékosan, említést sem tettek az előadók, egy már létező társadalmi párbeszédről, a DEKA kerekasztal tevékenységéről. Talán még nem hallottak róla?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2015. február 05. 15:40
Lovas Zoltán, Iványi Gábor, Ferge Zsuzsa, Horváth András, Papp Réka Kinga! Összeállt az új jövőkép? És mit szólnak a nagy nevű alkotmányjogászok / Dr. Kolláth György, Dr. Tóth Zoltán, Dr. Halmos Gábor, és mások / a "Menjen vagy menesszék" buktatáshoz?
lacipaci
2015. február 02. 17:07
Hyde park + .....
tango47
2015. február 02. 13:12
Ez azért lehet, mert akkora a súlyuk, mint a nevük mondja.
Csigorin
2015. február 02. 11:29
Nem szabadalmaztattatok? Ti bajotok :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!