Az ügyfélfogadás szünetel

2015. február 25. 09:04

Érdekes ugyanakkor, hogy az a Buda-Cash, amelyik közel húszéves története alatt a pénzügyi befektetési piacon az egyik legerősebb szereplővé vált, az ellenőrző hatóságoknak ennyi idő alatt nem szúrt szemet.

2015. február 25. 09:04
Szabó Anna
Magyar Nemzet

„A jegybank vizsgálata szerint erős a gyanú, hogy évtizedeken át tartó visszaélés-sorozatra derült fény, sőt, a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisíthatta az elmúlt tíz évben. A Buda-Cash tulajdonosi körével összefüggésbe hozható DRB-bankcsoporthoz is felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB, tegnaptól korlátozzák a betétek kifizetését. Itt már több mint százezer ügyfelet érint a csalás, ha ez az igazság.

Érdekes ugyanakkor, hogy az a Buda-Cash, amelyik közel húszéves története alatt a pénzügyi befektetési piacon az egyik legerősebb szereplővé vált, az ellenőrző hatóságoknak ennyi idő alatt nem szúrt szemet, pedig állítólag »az adatszolgáltatás legalább másfél évtizede nem fedi a valóságot«. De vajon miként lehetséges, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem vett észre semmit a rendszeres időközönként kötelezően lefolytatott vizsgálatok egyike során sem? Miként lehetséges az, hogy miután a pénzügyi felügyelet a korábbi szakemberei jelentős részével együtt beolvadt a jegybankba, rögtön az első vizsgálat során ekkora mértékű csalásra bukkant, felügyeleti biztosokat nevezett ki, és rendőrségi feljelentést tett? (…)

A mostani tényfeltárás sikeressége állítólag a felügyelet új integrált eszköztárának köszönhető. Mindenesetre Windisch László MNB-alelnök tegnapi sajtótájékoztatóján még azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem látnak tisztán, csak egy nagyon erős gyanú miatt volt szükség az MNB intézkedésére. Az erős gyanút azonban jó alaposan alá kell hogy támasszák a tények, erre utalnak legalábbis a szokatlanul hathatós kényszerintézkedések, amelyek Magyarországon eddig még annyira nem voltak jellemzőek pénzintézetek esetében. A tisztánlátást a lapunknak nyilatkozó, évtizedes tapasztalattal bíró brókerek sem segítették, hiszen mindannyian megjegyezték, nem tudják elképzelni, hogyan tudtak leplezni évekig a Buda-Cash vezetői egy százmilliárd forintra rúgó visszaélést a pénzügyi felügyelet elől. A százmilliárdos összeget is többen túlzónak vélik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kowecses
2015. február 25. 16:07
Utolértük az Amerikát, ahol Mr Maldoff és Lehmann testvèrek hatalmasat alakítottak. Kérdezem, hogy miért vannak még a bróker urak szabadlábon. Én kizárólag a kincstárjegyben bízom. Még emlékszem a Prinz úr alakítására. 4 az majdnem 5. Három év után 0.9 Tökét kaptunk vissza.
tango47
2015. február 25. 15:00
Tőzsdecápák. A felügyelet úgy látszik nem jár moziba.
Berecskereki
2015. február 25. 12:44
Nemcsak a Buda-Cash brókerházról van szó, hanem a tulajdonosi érdekeltségi körében lévő DRB-bankcsoportról is. "A Buda-Cash tulajdonosi körének érdekeltségi körében lévő DRB-bankcsoport is nagy bajban van. Tulajdonképpen az ő ellenőrzésük során feltárt gyanús értékpapírügyletek is vezettek a Buda-Cash-hez. Windisch szerint a DRB-csoport másik ellenőrzésénél annyi gyanús ügyet találtak, hogy most vált időszerűvé a tulajdonosok összes érintett nagy pénzügyi vállakozásának lekapcsolása is." - olvasható a http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/02/24/piramisjatek-szeru-csalas-a-buda-cash-nel/ Ezen túl az origó is részletesebb írást közöl. http://www.origo.hu/gazdasag/20150224-felfuggesztettek-a-buda-cash-mukodesi-engedelyet.html Mindez egyelőre feltételezés, a tényleges helyzetre a vizsgálat befejezése adhat választ.
Mohn
2015. február 25. 10:53
Nem lennék meglepve, ha az ügyben néhány fideszgeci is alaposan benne lenne.......sőt, biztos vagyok benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!