Keleten senki nem bízik Orbánban

2015. március 30. 08:25

Nem értek egyet azzal a külpolitikai iránnyal, ami Szijjártó Péter érkezése óta dívik, amely a külpolitika egyetlen célját és feladatát a materiális értelemben, forintban kifejezhető előnyök megszerzésében jelöli meg. Interjú.

2015. március 30. 08:25
Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton
444

A Jobbiknak mennyire nyúlnak mélyre a külkapcsolatai? Tudnának iráni vagy orosz gyárakat hozni Ózdra? Tárgyalnak olyan gazdasági szereplőkkel, akik beszállhatnak a gazdaság felpörgetésébe?

Vannak, de hogy ezeket milyen tartalommal lehet megtölteni, az mindig egy kormányzati tevékenység időszakában realizálódik. Most nem mi irányítjuk az országot, nyilvánvalóan más pozícióból tárgyalunk. Most inkább megpróbáljuk megteremteni azt a bizalmi légkört, amely majd később megnyithatja az utat az ilyen típusú együttműködések előtt.

Nem értek egyet azzal a külpolitikai iránnyal, ami Szijjártó Péter érkezése óta dívik, amely a külpolitika egyetlen célját és feladatát a materiális értelemben, forintban kifejezhető előnyök megszerzésében jelöli meg.

A külpolitikának az a feladata, hogy egyengesse a különböző típusú együttműködések előtt az utat, és hiteles, kiszámítható és hosszú távú perspektívát vetítsen. Lehet, hogy Orbán Viktor van hatalmon, de neki a keleti nyitás egyfajta hitelességi problémát jelent, hiszen még a rövid távú memóriával rendelkezők is emlékezhetnek arra, hogy mit képviselt 2010-es kormányra kerülése előtt, milyen véleménye volt még 2008-ban, 2009-ben a Keletről, Kínáról, Oroszországról. Nyilván most Orbán tud egyedül kormánypozícióból tárgyalni, de azt én is tudom – mert visszahallom -, hogy Orbán Viktorra – kétharmad ide vagy oda – hogyan tekintenek keletről. Onnan, ahol hosszútávú bizalomra épül minden, ezt a fajta mentalitást nem részesítik előnyben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. március 30. 16:55
"Gyermekkorát Egyiptomban, Irakban, Afganisztánban és Indiában töltötte, miután édesapja a Kádár-rendszerben külkereskedelmi utazó volt (vagyis olyan kádergyerek, aki élvezte a kommunista hátországból a kiváltságosoknak biztosított előnyöket). Itthon érettségizett 1996-ban a budapesti Tamási Áron Gimnáziumban, majd Írországba ment tanulni, ahol 2000-ben a dublini Trinity College-ban szerezte meg közgazdaságés politikatudományi diplomáját. Egyetemi évei során egy évet a Friedrich Alexander Universitäten tanult ösztöndíjjal Nürnbergben. Angolul és németül beszél. Négy évig a dublini KPMG nemzetközi tanácsadó cég társasági adó-osztályán dolgozott adótanácsadóként. Írországban a brit könyvvizsgálói kamara okleveles könyvvizsgálói képzésén (ACA) vett részt. 2004 decemberében költözött haza. 2005 februárjától a KPMG (a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége) magyarországi leányvállalatánál folytatta adótanácsadói tevékenységét a budapesti cég banki és pénzügyi részlegén. 2007 augusztusától 2010. januárig az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég (a világ másik legnagyobb ilyen cége) budapesti irodájának adóosztályán dolgozott társasági és nemzetközi adószakértőként. „Egyszer csak feltűnt” A Jobbik Magyarországért Mozgalom munkáját 2006 őszétől segíti. A párthoz való csatlakozását követően hamarosan Vona (Zázrivecz) Gábor pártelnök közvetlen, szűk körű tanácsadó testületének tagja lett, amely bevallása szerint elég jó hatásfokkal működik: sűrű egyeztetés zajlik sok témában és minden nyilvános szereplés előtt. A párt Bács-Kiskun megye 3. sz. választókerületének képviselőjelöltjeként indult a 2010-es országgyűlési választásokon, és területi listáról szerzett mandátumot. „Senki sem tudja, honnan bukkant fel, de az biztos, hogy nem vett részt az alapításban és a kezdeti pártépítésben” – mondja egy, a párt struktúráját kezdetek óta átlátó korábbi jobbikos, aki azért nem volt hajlandó mélyebben feltárni Gyöngyösi beágyazottságát, mert rendőrségi kapcsolataitól úgy értesült, hogy a fiatalembert a titkosszolgálat küldte rá a radikálisokra. „Vonáék nem úgy muzsikáltak, ahogy kellett volna – mondja forrásunk –, és kellett egy okosabb srác, mint Gáborék, aki bevisz egy-két rázósabb témát a pártba.” " hetek
puszika
2015. március 30. 16:44
Még az a szerencse ,hogy nem olyan félnótásokra van bízva a külügy, mint te Gyöngyösi!!!
Peter8811
2015. március 30. 16:42
Bokrosban meg mindenhol bíztak, Keleten, Nyugaton, Északon, Délen, Észak-Keleten, Dél-keleten még talán Nyugat-Keleten is, és mégis elbaszta a nyugdíjam.
pkarcsi
2015. március 30. 16:41
Gyöngyösi meg 444?Mocskos komcsi meg a gazember nácik?Eddig is tudtuk,hogy a nemzet és magyar ellenes szélsőségek összeérnek.Isten óvja a hazát ettől a két förmedvénytől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!