Nagyon magyar

2015. március 20. 17:29

Tisztelt taxisok, ne az Über ellen tessék tüntetni, mert nem ők kényszerítette ki a piaci verseny felszámolását és nem ők erőltették a piac túlszabályozását sem.

2015. március 20. 17:29
Szabolcsi Gergely
Alternatíva

A tegnapi taxis tüntetés egy vicc volt.

Van egy túlszabályozott piac, ahol az állam folyamatosan szopatja a szereplőket, akiknek sok beleszólásuk nincs az ügyekben, ugyanis az állam nem velük, hanem az őket alkalmazó - az érdekeiket semmibe vevő - társaságokkal tárgyal. A tegnapi tüntetés mégsem arról szólt, hogy a társaságok álljanak ki a taxisok érdekeiért, vagy, hogy az állam takarodjon a folyamatos szabályozásaival, hanem arról, hogy piacon megjelenő konkurenciát, akit nem köt sem a közelmúltban kihisztizett hatósági ár (ami sok esetben kétszeresére emelte az utazás árát), sem pedig az egyéb szabályozások, ugyanúgy szopassák szét, sőt lehetetlenítsék el.

Pedig a képlet nem olyan bonyolult: a hatóságilag szabályozott ár miatt (amit a taxisok maguk harcoltak ki, hogy ezzel megússzák azt, hogy a társaságok árversenye az ő pénztárcájukat érintse) visszaesett a forgalom (hiába állítják az index videóján, hogy a hatósági ár jó az utasnak, mindenki számára egyértelmű, hogy nem az) és ezt a piaci rést képes betömni az Über és a hozzá hasonló szolgáltatások.

Az egész ügyből csak az látszik, hogy egy csoport már megint az államhoz fut azért, hogy egy másik csoporttal kibasszanak, hogy utána mindkettejüknek egyformán szar legyen. Nagyon magyar, nagyon elhibázott. Ahelyett, hogy azt próbálnák meg megfejteni, hogy a versenytársat hogyan lehet megszorongatni (pl. azzal, hogy a szolgáltatásaikat korszerűsítik), inkább azon fáradoznak, hogy minimum egyforma hátrányban legyenek mindketten. Teszik mindezt úgy, hogy a velük látványosan nem foglalkozó (sőt a helyzetüket megnehezítő) államtól követelik a változtatást, mintha nem lenne egyértelmű, hogy ha a magyar állam beteszi valahova a lábát, ott a legtöbb dolog rohadásnak indul.

Szóval tisztelt taxisok, ne az Über ellen tessék tüntetni, mert nem ők kényszerítette ki a piaci verseny felszámolását (érdemes megnézni az amerikai viszonyokat, ahol a versenynek hála az Über sok helyen nemhogy olcsóbb, hanem még drágább is a taxinál) és nem ők erőltették a piac túlszabályozását sem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. március 21. 09:22
Genya dolog. Nektek még nem szóltak, hogy vége a blokádnak. Több éve volt, de nem felejthettek ennyire!
teljesenertelmetlen
2015. március 21. 08:33
Szabadpiac = szabadrablás.
Szúnyog
2015. március 20. 22:46
A szerzőnek nyilván fingja sincs az egészhez, egy fikagép a sok közül. Naponta ír valami baromságot, oszt jónapot. Azt pl. tudja a szerző, hogy egyszerű B kategóriás jogsival senkit sehonnan sehová nem lehet pénzért szállítani? Ez nem új szabály, hanem nagyon régi.
Polgár Gyula
2015. március 20. 21:29
Én használom az Ubert, nagyon meg vagyok elégedve. Az Uber pontosan annyival olcsóbb, mint amennyivel az állam és csókosai szívatják a Taxisokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!