Kik a százmilliárdos brókerbotrány igazi felelősei?

2015. március 05. 10:13

Az ügy igazi felelősei tehát - akár büntetőjogi értelemben is – ott ülnek, vagy ültek a Buda-Cash irodaházában. A másik kérdés az, hogy mit csinált a PSZÁF, illetve jogutódja az MNB az elmúlt 15 évben?

2015. március 05. 10:13
Ténytár
Ténytár

Kik a felelősök?

Sokkal összetettebb kérdés, hogy kik a felelősek a botrányért, hiszen egy 15 éves csalássorozatról van szó. Az eléggé nyilvánvaló, hogy a BC-csoport vezetése és a felügyelő bizottság erősen érintett lehet az ügyben, akárcsak azok a brókerek, akik átverték ügyfeleiket, és meghamisították az adatokat. Az ügy igazi felelősei tehát - akár büntetőjogi értelemben is - ott ülnek, vagy ültek a Buda-Cash irodaházában.

A másik kérdés az, hogy mit csinált a PSZÁF, illetve jogutódja az MNB az elmúlt 15 évben, és miért nem vették észre már korábban a csalássorozatot? A sajtóban megjelent néhány tényre szeretnénk választ adni:

- A PSZÁF-nak nyilvánvalóan nem volt könnyű dolga, hiszen az adatokat meghamisították, így papíron valóban minden rendben lehetett. Nagyobb csalás is történt már a közel múltban: a görögök például éveken át átverték az Európai Bizottságot, és csak 2010-ben robbant a bomba, hogy a görög gazdaság is költségvetés mennyire rossz állapotban van. Az eléggé egyértelmű, hogy a PSZÁF-nak nem volt könnyű dolga.

- A PSZÁF működésében viszont nem ez az első komolyabb ügy. Gondoljunk csak a devizahitelek felfutására: a szervezet részéről akkor is hiányzott a megfelelő vizsgálat és tájékoztatás, részben ez vezetett Magyarországon a devizahiteles válsághoz.

- Ennek ellenére nem szeretnénk felmenteni a felügyeletet, mert egy komolyabb veszteség után valahogy mégiscsak sikerült felgöngyölíteni a csalássorozatot, tehát egyáltalán nem tűnik lehetetlen feladatnak. Valószínűleg egy alaposabb és átfogóbb vizsgálat során már korábban is meg lehetett volna találni a kihágásokat. Itt pedig felmerül a szakértelem hiánya. A felügyeletet mindig átjárta az aktuális politikai irányzat szelleme, és ez még inkább felerősödött, amióta az összeolvadt a Matolcsy György vezette jegybankkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő emberek kerültek a megfelelő vezetői pozíciókba, ezzel párhuzamosan pedig a szakértő gárda is folyamatosan felhígult.

- Ha már politika, érdemes megjegyezni, hogy egy valamiben igaza van Rogán Antalnak, de csak részben. 2009-ben valóban nem volt jó ötlet a Bajnai-kormánytól, hogy a kötelező vizsgálatot 2 évről 5 évre növeljék. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes pár dolgot tisztázni: 1. ez nem azt jelenti, hogy ha bármilyen gyanús dolog felmerül, nem lehet vizsgálni az adott brókercéget, 2. amióta a Fidesz van kormányon már volt egy átfogó vizsgálat, és nem találtak komolyabb problémákat, mindösszesen egy pármilliós bírságot szabtak ki 3. ha Rogán Antal tisztában volt azzal, hogy rossz a törvény, akkor miért nem módosították úgy, hogy nagyobb rendszerességgel vizsgálják a brókercégeket?

Lehet elmúlt »nyócévezni« még mindig, de fontos észrevenni, hogy már lassan 5 éve a Fidesz van kormányon, ráadásul egészen mostanáig kétharmados többséggel. Így ha nagyon politikai felelősséget akarunk keresni és találni, akkor minden, az elmúlt 15 évben kormányon lévő párt felelős lehet abban, hogy Magyarországon a szabályozói környezet rosszul működött.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
császár
2015. március 05. 16:34
Pontosan hányan is vannak előzetesben? Az összebeszélés és nyomok eltüntetésének veszélye szóba sem jön? Már megint benne van a hatalom? Esetleg ez is eltart addig, hogy az időmúlás miatt csak egy szigorú ejnye-bejnye lesz az ítélet? Ezt is hozzáírhatjuk a Postabank-Tocsik-Kulcsár-Globál stb számlákhoz? Miért gondolom, hogy már megint totálisan hülyére vagyunk véve?
Lolka-Bolka
2015. március 05. 15:21
hat a budos komcsi-szadeszes eloskodok .. ki mas lenne!!!!!hogy ott rohadnanak meg .... orulhatnek , hogy demokracia van kis hazankba .. vedi oket a solyom fele jog ... meg az a sok rohadt 96 eves bolsi biroi kar . ha lesz is itelet akkor is megusszak 0.1 ev felfuggesztettel ... meg a Karoyi_KunBela erdemkereszt arany fokozataval ugy DK-MSZMP modra .
Berecskereki
2015. március 05. 14:30
Itt a piros, hol a piros? "Brókerek, tojás, vetőmag, kínai pálinkagyár és egy alpesi szálloda A Buda-Cash érdekeltségébe tartozik a Békés megyében hatezer hektáron, nagyon jó adottságú földeken gazdálkodó, növény- és vetőmagtermesztéssel, szarvasmarhatartással foglalkozó Hidashát Zrt., az ehhez kapcsolódó Hungarotejfeldolgozó Kft. és a békéscsabai Csabatáj „tojásgyár”, ami nagyobb bevásárlóközpontok beszállítója." http://index.hu/gazdasag/2015/02/24/brokerek_tojas_vetomag_kinai_palinkagyar_es_egy_alpesi_szalloda/
almafa
2015. március 05. 13:05
1. A Buda-Cash alá tartozó DRB bankcsoport 2 éve még takarékszövetkezet volt. Azzal bújtak ki a többi takarékszövetkezet államosítása alól, hogy bankká alakultak. Villámgyorsan. Nem kellett ehhez némi segítség? 2. A CHF árfolyamrögzítés elengedése után - alig másfél hónapja volt! - arról szóltak a hírek, hogy a Buda-Cash legalább 8-10 milliárd forintot vesztett az ügyön. Nem ártana tudni mennyi volt az annyi. És mennyit szívott el ekkor a Buda-Cash a DRB bankoktól. Tartok tőle, hogy valójában ettől borult a bili. Ezt már nem tudták elkefélni, az MNB észrevette a dolgot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!