Nem törtem meg, hiába packázott velem a hatalom

2015. április 13. 16:55

A Nemzeti Színházban végzett munkám jutalmának tekintem, hogy miután el kellett jönnöm, meg tudtam őrizni a művészi-egzisztenciális függetlenségemet. Interjú.

2015. április 13. 16:55
Alföldi Róbert
Népszabadság

Mephisto, Julius Caesar, Kabaré – ha az elmúlt időszak rendezéseit nézem, most mintha a művész és a hatalom viszonya izgatná leginkább.

Ez meglepi? Csak arról tudok előadást rendezni, ami aktuálisan a legjobban érdekel. Manapság mi érdekelne inkább, mint a hatalom maga? De ha netán nem izgatna ez a téma, akkor is muszáj lenne róla beszélnem, mert olyan a közeg, amely körülvesz bennünket. Egyre nagyobb baj van. Muszáj kimondani. Ez a színház alapvető dolga! Jó lenne, ha néha lehetne egy kicsit másról is beszélni.

De hát most rendezi Szombathelyen Shakespeare Makrancos Katáját.

Na akkor majd nézze meg, hogy mennyire lesz vidám. Kevés olyan dráma van a világirodalomban, amely ennyire nyíltan mutatja meg a hétköznapi erőszakot.

Ön minden megnyilvánulásával egy igazán szabad ember benyomását kelti. Mind művészi, mind szellemi, mind egzisztenciális értelemben. Kemény küzdelmébe kerül?

Most már nem. De ezt annak köszönhetem, hogy az életem meghatározó pontjain talán jól választottam. Akkor mondtam igent, amikor kellett, és akkor nemet, amikor az volt a helyes, mint utólag kiderült. A Nemzeti Színházban végzett munkám jutalmának tekintem, hogy miután el kellett jönnöm, meg tudtam őrizni a művészi-egzisztenciális függetlenségemet. Ezért nem törtem meg, hiába packázott velem a hatalom. Nyilván más lenne a helyzet, ha nem tudnék megélni a munkámból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 09:40
A szokásos liberális, buzeráns aljasság. Senki nem bántotta. Lejárt a mandátuma és mást vettek fel helyébe. Ez volt a szörnyű üldöztetése. A másik, az már túlmutat ezen a nyegle buzin éspedig az, meddig lehet egy szerző művébe belenyúlni, "aktualizálni" olyan korba helyezni, amit a szerző nem ismerhet, és saját politikai ellenfele felé fordítani a darabot a szerző tudta, beleegyezése és akarata nélkül? Mert Alföldi és a többi gennyzsák ezt teszi!
stefanovszky
2016. január 13. 13:30
Robi, nem az a baj ,hogy buzi vagy,még csak az sem, hogy barom is vagy. Az a baj, hogy amiről te azt állítod, hogy művészet, az egy rakás szar. Nem érted, hogy miért nem értik? Mert egy hibbant elme működését, mint a tied, normális ember nem ért, nem is kell. Az maradjon meg a a liberális-zsidó beltenyészetnek. Megjegyzem, szerintem ők is kevesen díjazzák a te "zsenialitásod", talán csak sznobizmusból,- és mert mindennel szembemennek ,ami érték,-maradhatsz "művészileg" életben.
tango47
2015. december 19. 10:31
"Ezért nem törtem meg, hiába packázott velem a hatalom." Ez az ember azért értelmesebb annál, hogy elhiggye azt, hogy a hatalom packázása azt jelenti, hogy valakinek nem hosszabbítják meg a LEJÁRT szerződését.
haj rá
2015. december 18. 23:07
A fizetőképes sznob zsidaj elit bármire képes ,hogy egymás szagát érezze ,a csatornaszínházba is őrjöngve éltetné és fizetné a köcsögöt Ajvé Salome.Solomon'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!