Összeköt minket – a Nemzetközi Visegrádi Alapról

2015. április 09. 08:30

A visegrádi identitás megerősítése nagyon fontos, és az is fontos, hogy közelebb hozzuk a négy ország lakosságát egymáshoz. Interjú.

2015. április 09. 08:30
Karla Wursterová
Kitekintő

Az NVA igazgatójaként hogyan foglalná össze az Alap munkáját és célkitűzéseit? 

Az NVA gondolatok és emberek mobilitásával foglalkozik a visegrádi országokon belül és a régión kívül is. A visegrádi identitás megerősítése nagyon fontos, és az is fontos, hogy közelebb hozzuk a négy ország lakosságát egymáshoz. Az információ átadása és az összetartozás megerősítése - ez a lényeg. Rengeteg dolog zajlik a visegrádi régión kívül is, ezért próbáljuk az együttműködés eredményeit és értékeit a környező országokba is eljuttatni. Ezek a térségek főleg a Nyugat-Balkán illetve a Keleti Partnerség országai. Napjainkra evidenssé vált ugyanis, hogy a regionális együttműködésekben nagyon sok potenciál rejlik, a jó szomszédsági viszonyok pedig nagyon fontosak.

Melyek azok a területek, melyeken a legtöbbet fejlődött az Alap az elmúlt évek során?

Egyre több ember látja, hogy mennyiféle konkrét dolgot lehet megvalósítani a kultúra, oktatás, kutatás területén. Nőtt az ösztöndíjak iránti érdeklődés, ami szintén nagyon jó, hiszen egyre több diák és fiatal kutató utazhat a V4-en belül. De az, ami tényleg nagyon sokat fejlődött az utóbbi években, az az NVA régión kívüli tevékenysége, főleg a már említett Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országai felé. De például olyan országokkal is együttműködünk, mint Japán, valamint sikerült bevonni más országokat is a munkánkba, amelyek támogatják az Alap tevékenységét. Ilyenek többek között Hollandia, Svédország, USA, Svájc, Kanada. Ezek a támogatások megerősítik a közöttünk lévő együttműködést. És végül is minden mindennel összefügg: ha sikerül felhívni a figyelmet, hogy mivel foglalkozunk, az visszahat ránk is - az elért sikereink a V4-es együttműködést is tovább erősítik.

Milyennek látta az NVA-t, mikor az élére került?

Mikor jelöltek a külügyminisztériumban, ez egy ismeretlen dolog volt számomra, mivel nem V4-gyel foglalkoztam, hanem fejlesztési támogatásokkal. Most viszont úgy érzem, ez a legszebb munka, amit eddig végeztem. Nagyon konkrét, mert amiket teszünk, azoknak vannak látható eredményei. Rengeteg emberrel találkozom, és nem csak a külpolitika, hanem a kultúra, oktatás és kutatás területén is rengeteg új dolgot ismerek meg.

Mennyire tartják fontosnak a V4 együttműködést azok az emberek, akikkel a munkája során találkozik?

Abszolút fontosnak tartják, és ami még fontosabb, az a kreativitás. Rengeteg a kreatív ember, akik nem ismétlik a megszokott együttműködési moelleket, hanem próbálnak új dolgokat bemutatni és új ötletek által erősítik a négy ország közötti viszonyt. Példaként említhetem a Stanica Zilina nevű projektet. Itt egy színházi előadáson vettem érszt, ahol amatőr színészek saját nyelvükön mutatták be a darabot. Nem csak az a fontos ebben, hogy bemutatták egymás kultúráját, hanem az is, hogy az ilyen projektek által kinyílnak a régiók határai is és sokkal közelebb kerülünk egymáshoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2015. április 09. 08:57
A Kitekintőben megnéztem a Pozsonyról készült fényképeket. A Grassalkovich palotában (ma a szlovák elnöki rezidencia) már nem Gašparovič ül, hanem Kiska.
Antigoné
2015. április 09. 08:45
Szép gondolatok, jó lenne ha mondjuk a szlovákok mind így gondolkodnának, és a határaikon belül is együttműködésre törekednének (meg a nemzetiségi jogok megadására vagy pl. a Benes-dekrétumok eltörlésére).
Kódolt Zsidó
2015. április 09. 08:36
történelmi szempontból megalapozott, geopolitikai szempontból érdemes lenne felvenni horvátországot is csak épp akkor mi magunk szorulnánk háttérbe a sok szláv taggal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!