A modern szabadság birodalma nem is olyan szabad

2015. április 02. 17:11

A gyakorlatban a modern élet által számunkra kínált szabadság birodalma egyáltalán nem is olyan szabad.

2015. április 02. 17:11
Szabó György
Danube Institute blog

„A gyakorlatban a modern élet által számunkra kínált szabadság birodalma egyáltalán nem is olyan szabad. Szociális lények vagyunk, egy olyan világban élünk, amelyet mások eszméi és magatartása alkotott. Nincsenek sokan azok, akik a saját ritmusukat követhetik, amikor az elektronikus média mindenhova behatol. A karrier, a politikai korrektség, a popkultúra nem teszik tartalmassá az életet, de manapság ezeket ajánlják a fiataloknak; emellett a legkézenfekvőbb alternatíva az »alternatív« kultúra, amely egyfajta színlelt elutasításként értelmezi önmagát, ahelyett hogy valami pozitívat vagy valósat ajánlana.

James Kalb felteszi a kérdést: ha ez a helyzet, akkor mit tehet az, akinek nem tetszik ez az ajánlat. A válasz a katolikusokat nem lepheti meg, hiszen az ettől a mindent átható evilági rendszertől való függetlenséghez a leginkább szükséges dolog a hűség transzcendens összpontosítása, más szavakkal: Isten.

Alapvetően ez minden, amire szükségünk van. Még akkor is, ha nehéz önmagunkat Isten felé orientálnunk anélkül, hogy figyelembe vennénk mindennapi körülményeinket. Az emberek úgy tartják, hogy egy szent minden körülmények között képes a kiemelkedésre, az öröm által megvilágosodva képes a jelenlétével a körülötte lévőket átalakítani. Ezt a gondolatot nehéz magunkévá tenni, hiszen az Evangéliumban még Jézus sem tudott olyan sok embert megváltoztatni, amiért időnként őszintén elszomorodott. Úgy tűnik, hogy a szentség állandó elérhetősége sem jelent teljes választ a jelenlegi helyzetünkre. Mialatt a végső ügy irányába kormányozzuk önmagunkat, egy ennél alacsonyabb szintű, konkrétabb társadalmi szinten is cselekednünk kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2015. április 03. 16:01
Ajánlatos az egész cikket elolvasni, ahol J. Kalb utolsó megállapítása: az egyházaknak sokkal erősebb kételkedéssel kell viszonyulni a mai világi /un.pc./ célkitűzésekhez. Ezt hiányolom a mindennapokban: pár féleszű valamilyen mozgalmat indít periférikus /sokszor indokolatlan, felesleges/ jog érvényesítéséért és annak nagyobb a híre, mint az összes egyház álláspontjának! Legalább ilyenkor- Nagypénteken- ne hátráljunk!
c.critical
2015. április 03. 09:46
el is olvastátok? vagy csak a címét? még jó, hogy az idézett szöveg eleje arról szól, hogy nincs szabadság, mert mások által alkotott ideológiákat követünk. nyilván a laza ideologikus világból való kitörést egy vallási dogma adhatja. agyas. (nem, nem az)
Spiler
2015. április 03. 00:30
A nagy szabadságban mindent szabad, ami nem tiltott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!