Az új költségvetés olyan, mint a régi: az állam pazarol, az adók magasak

2015. május 14. 21:01

Az szja 1 százalékpontos csökkentése aránytalan nagy mértékben segíti a leggazdagabbakat, míg a kevésbé jól keresőknél érzékelhetetlen lesz a hatása.

2015. május 14. 21:01
Kasnyik Márton
444

„A kormánykommunikáció a költségvetés legfontosabb eredményének a személyi jövedelemadó csökkentését hirdeti. Az szja 1 százalékpontos csökkentése valamivel több mint százmilliárd forintot hagy a lakosságnál, ez, mint itt megállapítottuk, aránytalan nagy mértékben segíti a leggazdagabbakat, míg a kevésbé jól keresőknél érzékelhetetlen lesz a hatása. Ugyan a munkaadók szerint sokkal jobb lenne a munkát terhelő, egyébként még mindig igen magas járulékokat csökkenteni, de a kormány kitart a jómódú megtakarítók segítése mellett.

Emellett összesen nagyjából 700 milliárd forint adót enged el a kormány különféle adókedvezmények formájában – ez valamivel kevesebb, mint az idei évre tervezett 750 milliárd forint. Végre csökkenhet a sportcélú tao-támogatás összege, az idénre becsült 70 milliárdról nagyjából 55 milliárdra.

Na de lesz-e a pénz oktatásra? Nem. Szinte pont ugyanannyit költ a jövő szempontjából legfontosabb területre a kormány, mint tavaly. És a nagyon durván alulfinanszírozott egészségügy? Itt is stagnálnak a kiadások. A nyugdíjakkal sem történik semmi, szokás szerint a becsült inflációval emelik, amit most 1,6 százalékra várnak. A kormány szociális progjamait helyettesítő, csapdába záró közmunkára 70 milliárddal többet, összesen 340 milliárd forintot fordítanak majd. Így az idei átlagos 200 ezer helyett már 240 ezren dolgoznak így.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2015. május 15. 14:40
Ez a gondolatmenet megint azt a hamis világszemléletet hirdeti, hogy az, hogy valaki gazdag, vagy szegény, illetve, hogy valaki felelé, vagy lefelé tart a gazdasági ranglétrán, az kizárólag a vak szerencse és a véletlen műve. Hát néhány nagyon ritka, kivételes esetet (pl.: lottó) esetet kivéve ez nem így van! Jelentős szerepe van ebben a szorgalomnak, a tehetségnek és az ehhez kapcsolódó dolgoknak. Senkinek nem hull a szájába a sültgalamb! Akkor lehet valaki gazdag, vagy legalább is felfelé tartó, ha van tehetsége hozzá, és mer, és tud jól kockáztatni, képes keményen dolgozni, jó lépéseket tesz stb. A szegénység sem mindig sorsszerű. Abból ki lehet emelkedni, persze, nem néhány pillanat alatt és könnyedén. Tanulás, szorgalom, vállalkozó képesség kell hozzá. Ha nincs, bizony marad a szűkölködés, de ez a természet rendje, és ha ebbe erősen beleavatkozunk, akkor azt a zavaros világot idézzük elő, amit egykor szocializmusnak neveztek. Ez egy csomó demagóg hazugság, a sikertelenek uszítása a sikeresek ellen. Mert van persze egy egyszerűbb mód a vagyonosodásra, el kell venni a másiktól erőszakkal. De nem volna jó, ha ez érvényesülne!
Tintamin
2015. május 15. 11:54
A fidesz-kormány (Orbán) óriási bűne, hogy kétharmaddal csak hatalomkoncentrációt tudtak megvalósítani, az országért nem tettek semmit. Idióta, agyhalott droidokká képezték át híveiket, akik mindent benyelnek nekik. A haverok hihetetlenül gazdagok lettek (Mészáros, Simicska, Tiborcz, Nyerges, Vajna, stb-stb-stb.), az ország nagy rész pedig iszonyúan lecsúszóban van. 4.000.000 SZEGÉNY ORSZÁGA VAGYUNK!!! Orbán egy beszari, hatalommániás faszkalap lett, sajnos. Ma vidéken paramilitáris szervezeteknek kell "rendet" tartaniuk, mert a rendőrség fatökű/tehetetlen, a társadalmi különbségek pedig soha nem voltak ekkorák. A helyi földesurak minden faluban kiskirályt játszanak, az emberek általában cselédsorban (==közmunka) tengődnek. Magyarország gyakorlatilag élhetetlenné vált. Kösz, Orbán!
Rideg Planeta
2015. május 15. 10:31
Szegény libsi-bolsik, hogy szenvednek:) Hányszor eltemették már ezt a kormányt meg röhögtek Matolcsyn, most meg ez az 1%-os csontocska maradt nekik rágcsálnivalónak. Aztán a másik kedvenc a "csapdába záró közmunkára" téma. Mégis egy ilyen két füvezés közt írogató belpesti demokrata értelmiségi vajon milyen csodálatos megoldást javasolna a munkanálkülisség visszaszorítására az ország sok kis Alsó-Bivalybaszádján. Gondolom még több alkoholt és esetleg valami legalizált könnyű drogokat adományozna, mert az majd biztos segít a sok szreencsétlenen.
stefanovszky
2015. május 15. 10:00
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!